Ministrul de Externe olandez, Bert Koenders, a declarat ca, in privinta crizei imigrantilor, probabil pentru Romania este un avantaj faptul ca nu este inca membra Schengen, aratand ca, pe termen lung, Consiliul European trebuie sa decida in acest sens, dar nu poate mentiona o data.

"Cred ca este greu sa judecam pentru ca, in primul rand, este important pentru toate tarile care sunt membre ale zonei Schengen, ele trebuie sa colaboreze, noi vrem sa asiguram mobilitatea cetatenilor, libera miscare a cetatenilor. Daca e vreo diferenta pentru Romania, am impresia ca majoritatea rutelor imigrantilor nu ajung in Romania, probabil ca este un avantaj ca nu sunteti inca membri ai spatiului Schengen. Dar asta nu intra in discutia generala de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, este ceva ce trebuie discutat in viitor. Stiu ca vreti sa deveniti membru al zonei Schengen, insa nu stiu exact ce sa spun in ceea ce priveste criza refugiatilor", a spus oficialul olandez, dupa intalnirea avuta sambata, la Bucuresti, cu omologul roman Bogdan Aurescu, el raspunzand unei intrebari, scrie Mediafax.

Solicitat sa precizeze daca Olanda va sprijini, in presedintia rotativa, aderarea Romaniei la Schengen, oficialul olandez a spus ca proiectul zonei Schengen exista si Consiliul European va decide aderarea Romaniei in baza aspectelor juridice si a stadiului de pregatire.

"Am discutat despre asta si cred ca este un acord foarte important pe care il avem in Europa in baza nevoii de a putea asigura mobilitatea cetatenilor din diferitele tari din Europa. In al doilea rand, proiectul zonei Schengen inca exista, nu a murit. Ceea ce facem acum in Europa se bazeaza pe cooperare in Europa pentru a ne asigura ca punem in aplicare acordul Schengen. Nu inseamna ca nu exista tensiuni, cum vedem acum in criza refugiatilor, spuneam ca, din punct de vedere temporar este un avantaj pentru Romania ca nu face parte din zona Schengen, dar nu este ceva pe termen lung. Trebuie sa fie decis de Consiliul European in baza aspectelor juridice si asupra stadiului de pregatire a Romaniei si trebuie sa aplicam mecanismele de verificare pe care le avem. Credem ca exista perspective pozitive, nu stiu insa in ce moment se va decide de catre toate tarile impreuna. Acordul este foarte valoros pentru Romania, acum este foarte mare presiune in Europa si este nevoie de acest acord in special pentru numarul de refugiati pe care sa-l primeasca fiecare tara si saptamana aceasta Europa trece printr-un test greu", a spus ministrul de Externe olandez.

Mai multe tari, printre care Olanda, Franta, Finlanda, s-au opus in ultimii ani intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

Aurescu: Ne mentinem dorinta de intra in Schengen

Romania isi mentine dorinta de intra in spatiul Schengen, care "trebuie sa reziste", a declarat, sambata, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, el adaugand ca tara noastra are capacitatea de a aduce mai multa securitate si doreste sa contribuie la solidaritate europeana din interiorul Schengen. Bogdan Aurescu a facut aceste declaratii dupa o intalnire cu ministrul de Externe olandez, Bert Koender.

"Ne mentinem, evident, dorinta de a intra in spatiul Schengen si cred ca este important ca de fiecare data sa reiteram ca suntem pregatiti pentru acest lucru. Sigur ca in acest moment spatiul Schengen este supus unei presiuni deosebite si vedem cum unele state isi inchid temporar frontierele, introduc controalele la frontierele lor. Va trebui sa analizam impreuna in cadrul UE care este viitorul spatiului Schengen. Insa, din punct de vedere principial, spatiul Schengen este o realizare exceptionala a UE, la fel ca si zona europeana, la fel ca si alte instrumente care au facut sa avanseze procesul de integrare europeana in intregul sau. Europa a trecut prin multe crize, dar niciodata nu a facut pasi inapoi in procesul de integrare europeana. Prin urmare, este extrem de important ca aceasta realizare deosebita sa nu fie anulata, sa nu reprezinte un pas inapoi aceasta criza in procesul de integrare europeana, pentru ca asta ar putea sa aiba consecinte si asupra altor elemente care constituie in acest moment integrarea europeana si procesul acesta care trebuie sa avanseze in continuare", a afirmat Aurescu.

El a spus ca Romania a sustinut procesul de adancire a integrarii europene, are capacitatea de a aduce mai multa securitate spatiului Schengen, vede responsabilitatea si solidaritatea europeana si este gata sa contribuie la acest efort comun din interiorul acestei zone.

"Romania a sustinut intotdeauna acest proces de adancire a integrarii europene si va participa la acest proces de reflectie. Credem ca spatiul Schengen trebuie sa reziste, daca este nevoie, sa fie imbunatatit si suntem in continuare increzatori in faptul ca avem capacitatea de a aduce mai multa securitate spatiului Schengen, de a aduce mai multa securitate Uniunii Europene si vedem responsabilitatea si solidaritatea europeana in dublu sens: noi suntem dornici sa contribuim la acest efort comun din interiorul spatiului Schengen, atat prin efortul conceptual, cat si prin cel practic de intarire a securitatii acestui spatiu", a mai spus Aurescu.

Sursa foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri