Coca-Cola Co a fost notificata de Fiscul american ca trebuie sa plateasca pentru perioada 2007-2009 taxe suplimentare de 3,3 miliarde dolari, la care se adauga dobanzi, ca urmare a practicilor corporatiei de a inregistra o parte semnificativa a profiturilor in afara SUA, unde sunt ferite de taxare.

Cererea Fiscului vine in urma unui audit pentru perioada 2007-2009, a anuntat Coca-Cola intr-un document transmis bursei din SUA. Fiscul nu a cerut plata de penalitati, iar Coca-Cola sustine ca taxele suplimentare nu sunt justificate, potrivit Bloomberg. Agentia pentru colectarea taxelor din SUA a notificat Coca-Cola ca acest caz a fost transmis deja avocatilor cu recomandarea sa fie sustinut in instanta.

Coca-Cola este doar una dintre marile corporatii care au intrat in conflict cu Fiscul din cauza strategiilor de a inregistra profiturile in alte tari, mecanisme despre care criticii afirma ca pun banii la "adapost" de autoritatile americane. SUA se judeca si cu retailerul online Amazon si cu Microsoft din cauza tranzactiilor intragrup derulate de acestea, potrivit Mediafax.

"Intentionam sa utilizam toate mijloacele administrative si juridice necesare pentru a remedia aceasta problema. Compania a utilizat aproape 30 de ani aceeasi metodologie pentru determinarea profitului taxabil in SUA rezultat din unele operatiuni din strainatate", a precizat Coca-Cola intr-un comunicat, adaugand ca aceasta metodologie a fost acceptata de autoritati in perioada 1987-1995 si ulterior prin cinci audituri consecutive pana in 2006. Coca-Cola a cerut sa se intalnesca cu specialisti ai Fiscului, dar se asteapta sa conteste in instanta notificarea privind taxele suplimentare.

Potrivit legilor din SUA, companiile datoreaza statului pana la 35% din profiturile obtinute in alte tari, dar primesc deduceri pentru taxele platite altor guverne si nu trebuie sa achite contributiile in SUA pana la momentul repatrierii banilor. Acest sistem incurajeaza inregistrarea si pastrarea profiturlor in tari cu taxe foarte mici. Coca-Cola a anuntat ca anul trecut a obtinut 57% din totalul veniturilor in afara SUA, dar la plata taxelor a raportat ca a inregistrat 83% din profitul inainte de taxe in alte tari decat Statele Unite. La finele anului trecut, compania avea in conturi din afara SUA profituri nerepatriate de 33,3 miliarde de dolari, pentru care nu achitase taxe Fiscului american.

Sursa foto: Luciano Mortula / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri