Noul ministru elen al Muncii, care va fi numit in urma victoriei partidului premierului Alexis Tsiparas, Syriza, in alegerile de duminica, va avea sarcina uriasa de a pune in practica imediat un pachet de 20 de masuri care ar putea schimba in totalitate relatiile de munca si sistemul de pensii.

Angajamentele asumate de Grecia in programul de salvare de 86 de miliarde de dolari convenit cu creditorii internationali si starea precara a sistemului de asigurari sociale nu permit niciun fel de amanari, relateaza Kathimerini, scrie Mediafax.

Pana la sfarsitul lunii octombrie, Guvernul trebuie sa introduca majoritatea schimbarilor impuse de noul program de bailout, obiectivul principal fiind reducerea cheltuielilor publice cu 3,5 miliarde de euro pana in 2018.

Cea mai mare ajustare este prevazuta sa aiba loc in 2016, reprezentand 1,3% din PIB, prin reforme care trebuie aprobate luna viitoare.

In acelasi timp, Ministerul Muncii trebuie sa gaseasca solutii de compensare a unor pierderi de 1,5-3 miliarde de euro, provocate de decizia Consiliului de Stat de anulare a unor reduceri de pensii, care au fost declarate neconstitutionale.

Experti in domeniul asigurarilor sociale sustin ca sistemul este ca o bomba gata sa explodeze, una dintre probleme fiind obligatii de plata de circa 4 miliarde de euro, in urma cererilor de pensionare care nu au fost inca onorate.

Fostul premier grec Alexis Tsipras a revendicat victoria in alegerile legislative de duminica si a anuntat o coalitie cu fostii sai parteneri de guvernare Grecii Independenti, pentru "a continua lupta de dragul oamenilor".

Potrivit rezultatelor prezentate de Ministerul de Interne dupa numararea a 89% din voturi, Syriza a obtinut 35,55% din sufragii, urmand sa aiba 145 de parlamentari, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formatiunii castigatoare, din totalul de 300 din Parlamentul grec.

Grecii Independenti au obtinut 3,67% din voturi, urmand sa aiba 10 parlamentari, potrivit rezultatelor partiale, citate de The Guardian in editia online.

Formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie a obtinut 28,06% din voturi, conform rezultatelor partiale, astfel ca ar urma sa aiba 75 de parlamentari. De altfel, liderul partidului Noua Democratie, Vangelis Meimarakis, si-a recunoscut infrangerea in alegeri la doua ore dupa inchiderea urnelor.

Partidul de extrema-dreapta Zori Aurii a obtinut 6,97% din voturi si ar urma sa aiba 18 parlamentari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri