Rusia a inceput sa trimita avioane militare fara pilot in misiuni de supraveghere din Siria, au declarat luni doi oficiali americani pentru agentia Reuters.

Aceasta miscare pare sa faca parte din primele operatiuni militare derulate de Moscova in tara, dupa o mobilzare rapida de forte la o baza aeriana siriana. Oficialii americani, care au vorbit sub protectia anonimatului, nu au putut spune deocamdata cate drone rusesti au fost implicate in misiunile de supraveghere sau care este scopul acestor zboruri, potrivit Mediafax.

Pentagonul a refuzat sa comenteze acest aspect. Lansarea acestor zboruri a evidentiat riscurile faptului ca aeronave ale coalitiei dirijate de SUA si zboruri rusesti opereaza in spatiul aerian limitat al Siriei.

Oficiali militari americani si rusi au convenit vineri sa exploreze modalitati de evitare a interactiunilor accidentale. Discutiile ar putea deveni mai urgente, acum ca Moscova a inceput zborurile cu drone.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat saptamana trecuta ca Rusia a trimis echipamente pentru a ajuta Administratia Bashar al-Assad sa lupte impotriva grupului terorist Stat Islamic. "Exista militari rusi in Siria, in principal pentru a coordona trimiterea echipamentelor si a oferi instruire trupelor siriene", a explicat Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul ca a intrerupt comunicatiile militare directe intre Rusia si NATO pe fondul crizei din Ucraina. "Contactele militare erau importante pentru evitarea incidentelor nedorite si neintentionate. Suntem mereu favorabili discutiilor la nivel militar pe teme profesionale. Comandantii nostri militari se inteleg bine intre ei. Daca, asa cum a spus de mai multe ori secretarul de Stat John Kerry, Statele Unite vor sa blocheze aceste canale de comunicare, atunci pot face cum doresc", a incheiat Serghei Lavrov.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Statul Islamic (Statul Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti.

Sursa foto: Harta, Siria / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri