Vladimir Putin, hotarat sa consolideze singurul avanpost militar rus in O.Mijlociu, se pregateste sa lanseze unilateral atacuri aeriene impotriva Statului Islamic (SI) in Siria, daca Statele Unite ii resping propunerea de a-si uni fortele, afirma doua surse apropiate dosarului, relateaza Bloomberg.

Presedintele rus ar prefera, insa, ca America si aliatii sai sa fie de acord sa-si coordoneze campania impotriva gruparii teroriste cu Rusia, Iranul si armata siriana, ceea ce administratia presedintelui american Barack Obama a refuzat pana in prezent, potrivit unei persoane apropiate Kremlinului si unui consilier de la Moscova al Ministerului rus al Apararii, scrie Mediafax.

Diplomatia rusa a trecut la "atac", in contextul in care Putin cauta sa evite colapsul regimului lui Bashar al-Assad, un foarte vechi aliat al Moscovei, care poarta de patru ani si jumatate un razboi civil si care lupta, de curand, impotriva extremistilor sunniti reuniti sub steagul Statului Islamic (SI). Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat saptamana aceasta o vizita la Moscova pentru a discuta cu Putin, si este urmat de catre presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Indepartarea lui al-Assad

Propunerea lui Putin, pe care Moscova a comunicat-o Washingtonului, indeamna la o "cale paralela" - a unei actiuni militare comune dublata de o tranzitie politica fara al-Assad, o cerinta-cheie a Statelor Unite, potrivit unei a treia persoane. Aceasta initiativa ar fi piesa centrala a vizitei lui Putin la New York, unde urmeaza sa participe, pe 28 septembrie, la Adunarea Generala a ONU, si in cursul careia s-ar putea intalni cu Obama.

"Rusia spera ca simtul practic va prevala, iar Obama va strange mana intinsa de Putin", a declarat Elena Suponina, o experta in Orientul Mijlociu de la Institutul de Studii Strategice, care consiliaza Kremlinul. "Insa Putin va actiona oricum, daca acest lucru nu se intampla", a subliniat ea.

Acumularea militara rusa in Siria, in ultimele saptamani, i-a alarmat pe oficialii americani, care sunt in continuare furiosi din cauza anexarii Crimeei si sustinerii insurgentei proruse in Ucraina, in urma carora Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) au impus sanctiuni ce au impins economia Rusiei in recesiune.

Washingtonul este dispus sa discute o coordonare a atacurilor, pentru a evita incidente ostile cu avioanele rusesti, insa America si aliatii sai nu au primit o propunere "concreta" din partea Moscovei si nu va include fortele lui al-Assad in acest efort, a declarat pentru Bloomberg un oficial de la Washington, sub protectia anonimatului. Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a raspuns imediat unui mesaj scris prin care Bloomberg i-a cerut sa comenteze.

Rusia a trimis doua duzini de avioane de vanatoare, pe un nou aerodrom, in apropiere de Latakia, un fief al lui al-Assad, si a mobilizat sute de militari la o baza aeriana si la un port situat in apropiere, potrivit unor imagini satelitare si unor informatii de presa de la Moscova. Kremlinul a anuntat saptamana trecuta ca Rusia ar putea sa intre in operatiuni de lupta, daca Guvernul de la Damasc ii cere ajutorul.

Orice interventie armata a Rusiei va fi coordonata cu Iranul, principalul aliat al Siriei, si Guvernul al-Assad, a declarat consilierul Ministerului rus al Apararii. Kremlinul a intocmit deja proiectul legislativ prin care Camera superioara a Parlamentului sa aprobe mobilizarea a 2.000 de oameni din cadrul fortelor aeriene in Siria, dar nu l-a depus inca, au declarat doua persoane la curent cu acest lucru. Putin este frustrat de reticenta Statelor Unite de a da curs deschiderii sale si este pregatit sa actioneze singur in Siria, in cazul in care va fi necesar, a spus una dintre ele.

Putin, care a venit la putere luptand impotriva separatistilor islamisti din Caucaz, in 1999, are motive sa se teama de ascensiunea jihadistilor in Siria. Intre ei se afla aproximativ 2.400 de vorbbitori de rusa, potrivit Ministerului rus de Externe, ceea ce sporeste amenintarea unor atacuri pe teritoriul Rusiei.

SUA, "receptive"

Coalitia aeriana condusa de catre Statele Unite a respins Statul Islamic, potrivit unor estimari, din aproximativ 30% din teritoriile pe care acesta le-a cucerit. Insa gruparea detine in continuare controlul asupra a aproximativ jumatate din teritoriul Siriei si a unor provincii-cheie din Irakul vecin. Luptele din Siria, care au afectat profund intregul Orient Mijlociu, s-au soldat cu peste 250.000 de morti si imping sute de mii de oameni sa caute refugiu in UE.

Liderii celor 28 de state membre ale blocului european au indemnat joi la negocieri internationale ample care sa puna capat razboiului civil. Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca al-Assad ar trebui inclus in aceste negocieri. "Vom fi nevoiti sa discutam cu multi actori", a declarat Merkel dupa summitul de la Bruxelles. "Al-Assad va face parte din aceste discutii, dar si altii, ca Statele Unite si Rusia, dar si parteneri regionali importanti ca Iranul si Arabia Saudita", a indemnat ea.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri ca Statele Unite au devenit mai "receptive" fata de pozitia Moscovei. Washingtonul si-ar fi temperat doua puncte ale politicii fata de Siria - ca al-Assad sa paraseasca puterea imediat si excluderea unor negocieri cu Guvernul acestuia, a declarat el citand comentarii ale lui Kerry de saptamana trecuta.

In ziua urmatoare, secretarul american si ministrul rus ai Apararii au discutat in mod direct pentru prima data de la izbucnirea conflictului armat din Ucraina. Ei au convenit sa continue dialogul, pentru a preveni infruntari intre fortele americane si ruse in Siria. Insa Washingtonul a respins miercuri imediat sugestia lui Lavrov ca SUA si-au schimbat pozitia fata de razboiul din Siria, potrivit Reuters.

Arabia Saudita sustine rebelii sirieni

Arabia Saudita, care-i sustine pe rebelii sirieni, este pregatita sa accepte propunerea rusa ca al-Assad sa ramana presedinte pe timpul perioadei de tranzitie - cu conditia sa-i fie anulate toate puterile -, potrivit lui Anwar Eshki, un general saudit in retragere care conduce Centrul pentru Studii Strategice si Juridice pentru Orientul Mijlociu, cu sediul la Jeddah.

Implicarea Rusiei in Siria va ajuta la aducerea stabilitatii in regiune si la consolidarea sanselor de a invinge Statul Islamic, a apreciat Eshki, contactat telefonic de Bloomberg. El indeamna opozitia siriana "sa dea mana cu Rusia".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri