Renald Luzier (Luz), caricaturistul-vedeta al Charlie Hebdo si autorul a numeroase caricaturi cu profetul Mahomed, intre care si cea publicata pe prima pagina a saptamanalului francez dupa atentatul terorist in care a fost decimata redactia acestui saptamanal satiric, va parasi echipa revistei.

Luz, in varsta de 43 de ani, si-a anuntat plecarea in actualul numar al Charlie Hebdo, care a aparut pe piata miercuri. El va parasi Charlie Hebdo dupa publicarea viitorului numar al revistei, care va aparea pe 30 septembrie, potrivit lefigaro.fr. Luz este autorul caricaturii cu profetul Mahomed care plange publicata pe prima pagina a Charlie Hebdo, alaturi de mesajul "Tout est pardonne" (Totul este iertat, n.r.), in primul numar al revistei aparut la o saptamana dupa atentat. Acest numar s-a vandut in milioane de copii, in conditiile in care in mod obisnuit tirajul mediu al revistei franceze era de aproximativ 50.000 de copii, potrivit Mediafax.

In luna iulie, Laurent Sourisseau (cunoscut cu pseudonimul Riss), redactorul-sef si publisher al Charlie Hebdo, a anuntat ca revista nu va mai publica, de la acel moment, caricaturi ale profetului Mahomed. "Am facut desene cu Mahomed pentru a apara principiul ca putem desena ce vrem noi", a declarat la momentul respectiv Laurent Sourisseau, intr-un interviu acordat revistei germane Stern.

Declaratiile facute de Riss au venit la putin timp dupa ce Luz, unul dintre desenatorii care au realizat copertele cel mai bine vandute ale saptamanalului francez, a declarat ca nu-l mai intereseaza sa realizeze caricaturi cu profetul Mahomed. Astfel, in luna aprilie, Luz a declarat pentru o revista culturala franceza ca "nu-l mai intereseaza" sa il deseneze pe profetul Mahomed. "M-am saturat de asta (de a-l desena pe profetul Mahomed, n.r.), la fel cum m-am saturat sa-l desenez pe Sarkozy (fostul presedinte al Frantei Nicolas Sarkozy, n.r.). Nu o sa-mi petrec intreaga viata desenandu-i pe ei", a spus Luz.
Apoi, in luna mai, Luz a anuntat plecarea sa iminenta de la Charlie Hebdo, motivand oboseala si surmenajul. De asemenea, caricaturistul a spus ca reprezinta o "tortura" sa munceasca fara prietenii si colegii sai ucisi in atentat.

Pe de alta parte, anuntul oficial de miercuri al lui Luz privind plecarea sa din echipa Charlie Hebdo vine la doua saptamani dupa ce pe prima pagina a revistei a fost publicata o caricatura a lui Aylan Kurdi, un copil de trei ani inecat in Marea Egee, dupa scufundarea unei ambarcatiuni cu imigranti.
Una dintre caricaturi prezenta un copil inecat si o pancarta a unui restaurant McDonald's pe care scria: "Primim imigranti! Promotie: doua meniuri pentru copii la pretul pentru unul".

Caricaturile care faceau referire la acest copil sirian inecat impreuna cu mama sa si cu fratele sau au atras critici dure, iar, potrivit Al Jazeera, organizatii antidiscriminare au anuntat intentia de a da in judecata Charlie Hebdo. Dupa aparitia criticilor, Luz a declarat ca acele caricaturi nu ironizau refugiatii, ci "societatea noastra liberala si ipocrita".

Luz a devenit desenatorul-vedeta al Charlie Hebdo dupa moartea caricaturistilor emblematici ai publicatiei, Cabu, Wolinski, Tignous si Charb, ucisi in atacul terorist din 7 ianuarie, care a facut 12 victime. Pe 7 ianuarie, doi militanti islamisti au luat cu asalt redactia saptamanalului francez Charlie Hebdo, iar atentatul terorist a facut 12 victime si a ingrozit intreaga lume. Potrivit unei declaratii facute ulterior de reprezentantii filialei Al-Qaeda din Yemen, care si-au asumat responsabilitatea atacului, jurnalistii francezi au fost pedepsiti pentru ca au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

Dupa atacul de la Charlie Hebdo, publicatia franceza s-a aflat in centrul unei dezbateri globale asupra dreptului la libertatea de exprimare. Milioane de persoane din intreaga lume, care, inainte de atac, nu au cumparat niciun numar al saptamanalului de satira, au imbratisat sloganul "Je suis Charlie", aratandu-si astfel solidaritatea cu victimele atacului. Charlie Hebdo este detinut in prezent in procent de 40% de parintii lui Charb, fostul director al publicatiei, ucis in atacul terorist din 7 ianuarie, in procent de 40% de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, impuscat in umar in timpul acelui atentat, devenit noul director al saptamanalului, si in procent de 20% de Eric Portheault, coadministrator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri