Intrebarea adresata de Forumul Economic Mondial in cadrul acestui sondaj a fost: "cum evaluati, in tara dumneavoastra, standardele etice ale politicienilor?"

10. Portugalia: scandalul vizelor

10. Portugalia: scandalul vizelor

Anul trecut, un scandal de coruptie a dus la demisia ministrului administratiei si internelor, Miguel Macedo. Povestea acestui scandal de coruptie a fost legata de acordarea extrem de "rapida" a vizelor in cazul investitorii straini interesati de Portugalia.

dinozzaver / Shutterstock.com

9. Polonia: coruptia care nu "moare"

9. Polonia: coruptia care nu "moare"

Guvernul polonez a realizat o multime de inititive in ultimii ani pentru a incerca sa elimine coruptia. Printr-o combinatie de actiunii de aplicare a legii si vointa politica, Polonia a devenit treptat un mediu de afaceri mai bun. Cu toate acestea, conform unui raport special pe baza nei serii de sondaje publice, de tip Eurobarometru, inca un sfert dintre polonezi considera ca fenomenul coruptiei le afecteaza viata de zi cu zi.

praszkiewicz / Shutterstock.com

8. Grecia: eterna problema a datoriilor

8. Grecia: eterna problema a datoriilor

Guvernul de extrema stanga condus de Alexis Tsipras a castigat alegerile din luna septembrie, dar electoratul elen nu este increzator ca politicenii sunt in masura sa asigure un acord mai bun cu creditorii pentru tara europeana cu cel mai ridicat nivel al datoriilor suverane.

360b / Shutterstock.com

6. Ungaria: coruptie cu fonduri europene

6. Ungaria: coruptie cu fonduri europene

Partidul premierului Viktor Orban a pierdut foarte multa incredere dupa ce UE a suspendat platile catre Ungaria in urma unor suspiciuni de coruptie in atribuirea contractelor pentru fondurile europene. In luna aprilie a acestui an, mii de oameni din 50 de orase din Ungaria au marsaluit in semn de protest impotriva guvernului condus de Viktor Orban.

Northfoto / Shutterstock.com

5. Spania: retea de coruptie in guvern

5. Spania: retea de coruptie in guvern

Guvernul condus de premierul Mariano Rajoy este implicat intr-un scandal coruptie cu privire la mai multe contracte in valorea de 250 de milioane de euro. Ca urmare, un numar de 51 de peroane au fost arestate in 2014 din aceasta retea. De atunci si pana acum, insa, guvernul a incercat continuu sa recastige increderea electoratului fara prea mare succes.

matthi / Shutterstock.com

4. Slovacia: o insula de coruptie

4. Slovacia: o insula de coruptie

Mita reprezinta inca un atribut al guvernului, iar din aceasta cauza Slovacia se situeaza si pe unul dintre cele mai slabe niveluri de incredere la nivelul OECD. Guvernul britanic chiar atrage atentia investitorilor straini din aceasta tara cu privire la riscurile asociate cu coruptia din Slovacia, in special in domeniul achizitiilor publice, sanatate, educatie si aplicarea legii.

InnaFelker / Shutterstock.com

3. Slovenia: de 20 de ani in tranzitie

3. Slovenia: de 20 de ani in tranzitie

Slovenia inca se lupta cu tranzitia de la perioada de comunism din urma cu 20 de ani. Un management defectuos al finantelor publice precum si un grad ridicat de coruptie perceput dauneaza in continuare libertatii monetare si a fortei de munca.

Tatjana Splichal / Shutterstock.com

2. Republica Ceha: Mita si relatii de afaceri dubioase

2. Republica Ceha: Mita si relatii de afaceri dubioase

Cetatenii si-au pierdut increderea in guvern, in contextul in care acuzatiile de luare de mita si relatiile de afaceri dubioase au dus la cereri cu privire la demisia premierului Petr Necas (foto).

haak78 / Shutterstock.com

1. Italia: coruptie si scandaluri sexuale

1. Italia: coruptie si scandaluri sexuale

Coruptia si scandalurile sexuale au dominat scena politica italiana timp de zeci de ani. Silvio Berlusconi (foto) a servit ca prim-ministru de trei ori si a ajuns renumit pentru organizarea de partide de sex, cunoscute sub numele de "bunga bunga parties". Si reputatia sa pentru presupuse afaceri dubioase au afectat, de asemenea, grav increderea publicului in clasa politica.

miqu77 / Shutterstock.com

Sursa foto: Shutterstock / Politician