Hillary Clinton isi intalneste marti, in Las Vegas, cei patru rivali, inclusiv pe surprinzatorul senator Bernie Sanders din Vermont, in prima dintr-o serie de dezbateri televizate menite sa departajeze candidatii democrati odata cu apropierea alegerilor prezidentiale din 2016, relateaza AFP online.

Umbra vicepresedintelui Joe Biden - care ezita sa se lanseze in cursa pentru a treia oara si provoaca discutii aprinse pe aceasta tema de cateva saptamani -, planeaza asupra acestei intalniri. Ceilalti trei candidati - Martin O'Malley, Lincoln Chafee si Jim Webb -, in mare parte necunoscuti marelui public, vor incerca sa se faca auziti, scrie Mediafax.

Dezbaterea se anunta mai putin colorata ca cele ale taberei republicane, impulsionate de prezenta miliardarului Donald Trump si formulelor sale soc. Acesta din urma, care a contribuit la recorduri istorice de audienta (24 de milioane de telespectatori pentru Fox News, in august, si 23 de milioane pentru CNN, in septembrie), a ironizat deja aceasta intalnire democrata, in fata careia telespectatorii risca, in opinia sa, sa adoarma rapid.

Obiectivul lui Hillary Clinton, in varsa de 67 de ani, care si-a pierdut in ultimele luni statutul de super-favorita, este sa convinga ca ea ramane cea mai credibila in a le oferi democratilor un al treilea mandat consecutiv la Casa Alba, ceea ce nu s-a mai intamplat de la al Doilea Razboi Mondial incoace.

Miza lui Bernie Sanders, in varsta de 74 de ani, care se prezinta ca un democrat socialist, este sa dovedeasca faptul ca, dupa ce a irupt pe scena nationala, unde nu-l astepta nimeni, nu este doar un "agitator" al ideilor, un critic acerb al elitelor si lumii financiare, dar ca poate sa imbrace si haina de presedinte.

Septagenarul a promis ca nu o va ataca personal pe Hillary Clinton, pe care o "respecta", dar a anuntat ca intentioneaza sa profite de aceasta prima aparitie pe scena alaturi de fosta sefa a diplomatiei americane (2009-2013) pentru a face cunoscuta diferenta dintre ei si a arata cu degetul schimbarile de pozitie ale acesteia din urma.

"Oamenii vor trebui sa compare hotarare mea - si constanta mea - in a tine piept Wall Streetului si marilor grupuri cu cele (ale lui Hillary Clinton)", a declarat el duminica pentru NBC. Potrivit ultimului sondaj CBS, fosta senatoare din New York se bucura de 46% din intentiile de vot, iar senatorul din Vermont de 27%.

"Cursa abia incepe"

In pofida faptului ca cei doi candidati urmeaza aceeasi linie in mai multe dosare emblematice, pozitia lui Hillary Clinton este mai putin confortabila. Fostul guvernator din Maryland Martin O'Malley, in varsta de 52 de ani, cel mai tanar candidat, evoca neobosit faptul ca istoria este plina de alegeri in care "favoritul de neoprit" a sfarsit prin a fi invins.

"Pentru marea majoritate a americanilor, cursa din Partidul Democrat abia incepe", sublinia duminica, pentru CNN, acest pasionat de muzica. El curteaza, la fel ca "Bernie", aripa stanga a partidului, dar ramane increzator, in pofida sondajelor putin magulitoare pana acum, in capacitatea sa de a atrage alegatori in varsta de pana in 40 de ani.

Pentru cei cinci pretendenti la investitura democrata, aceasta dezbatere, in Nevada, urmeaza sa fie totodata ocazia de a se pozitiona fata de alt democrat, care nu se va mai afla in cursa de aceasta data, si anume Barack Obama.

Organizata intr-un hotel-cazino din Las Vegas, de catre CNN si Facebook, dezbaterea incepe la ora locala 20.30 (miercuri 3.30, ora Romaniei). Ea va fi transmisa in direct pe CNN, CNN International si CNN.com.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri