Deficitul contului curent al Bulgariei a crescut, in primele sapte luni ale acestui an, pana la 7,6% din PIB, indica datele publicate, iar analistii estimeaza continuarea cresterii in pofida exploziei exporturilor si a turismului din timpul verii
Deficitul cumulativ, pentru primele sase luni ale acestui an, in Bulgaria, a fost de 1,823 miliarde de euro, adica de 7,6% din produsul intern brut. Datele citate de NewsIn arata o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand deficitul se cifra la 1,066 miliarde de euro, adica 5% din PIB-ul Bulgariei.

In iulie, datorita influentei pozitive a cresterii exporturilor si a veniturilor din turism, deficitul a fost de 3,3 milioane de euro, comparativ cu datele aceleiasi perioade a anului precedent, cand fusese atins nivelul de 8,6 milioane de euro. Pentru a doua luna consecutiv, exporturile au depasit importurile, crescand cu 29,1% fata de luna precedenta, respectiv cu 26,6% comparativ cu datele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

"Vara, cresterea veniturilor din turism are o influenta pozitiva, insa, la sfarsitul anului, ne putem astepta la un deficit de cel putin 14% din PIB", a declarat unul dintre analistii Institutului pentru Economia Pietei (Institute for Market Economics), Dimitar Ciobanov.

Evolutia ar putea fi asemanatoare celei din anul 2005, cand ritmul de crestere a deficitului a fost incetinit la jumatatea anului, dar s-a dublat, in luna decembrie, pana la nivelul record de 11,8% din PIB.

Deficitul balantei de plati, influentat de pretul ridicat al petrolului, si de explozia imprumuturilor pe piata interna care a determinat cresterea importurilor, reprezinta principala problema economica a Bulgariei.

Ministerul de finante al Bulgariei estimeaza ca deficitul ar putea ajunge la 15%, pana la sfarsitul anului, insa, dupa datele publicate marti, o serie de analisti fac previziuni mai optimiste. "Deficitul ar putea totusi sa fie in jur de 13%. Mai este posibil ca, pana la sfarsitul anului, balanta comerciala sa cunoasca o ameliorare", a declarat Agata Urbanska, analist la ING.

Autoritatile trebuie sa echilibreze raportul dintre iesirile si intrarile de capital, fie prin imprumuturi, fie prin investitii straine, care se situeaza la nivelul de 1,6 miliarde de euro, la sfarsitul lunii iulie si acopera 87% din dezechilibru. in 2005, nivelul investitiilor a fost de 700,4 milioane, respectiv 65,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri