Partidul Comunist Chinez va abandona politica unui singur copil, introdusa la sfarsitul anilor ’70, pentru dezamorsarea unei bombe demografice care risca sa sufoce cresterea in a doua mare economie a lumii, in cadrul strategiei actuale de promovare a unui ritm de dezvoltare mai echilibrat.

Comitetul Central a aprobat planul de a permite tuturor cuplurilor din China sa aiba doi copii, a relatat agentia de presa Xinhua, dupa o reuniune de patru zile a Partidului Comunist, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Decizia, care era anticipata de analisti, a fost luata dupa ce eforturile anterioare de relaxare a regulii nu au permis cresterea nasterilor cu 2 milioane pe an. Masurile fac parte din programul presedintelui Xi Jinping de tranzitie a economiei la un ritm de crestere mai lent dar mai echilibrat. Pentru acest an, Guvernul de la beijing anticipeaza o crestere economica de 7%.

Planul aferent perioadei 2016-2020 reprezinta cea mai buna sansa a lui Xi de a implementa reformele sociale si economice prezentate la venirea sa la putere, in 2012. China incearca sa finalizeze tranzitia de la o economie in dezvoltare dependenta de investitii si exporturi la "o societate de o prosperitate moderata", cu o economie sustinuta de servicii, cheltuieli de consum si inovatii.

Politica unui singur copil, care limiteaza numarul de copii la unul sau doi, in functie de etnie si regiunea in care locuiesc parintii, a fost un element major al eforturilor fostului lider Deng Xiaoping de a moderniza economia.

Cand masura a fost introdusa in urma cu 36 de ani, autoritatile chineze considerau ca un numar mai mare de trei copii pe familie reprezinta o frana pentru cresterea economica. Intre timp regula a fost relaxata, iar apelurile de eliminare a acesteia s-au inmultit, din cauza scaderii natalitatii care a erodat forta de munca disponibila.

Populatia apta de munca din China a scazut anul trecut pentru prima oara in cel putin doua decenii, iar cresterea economica a incetinit, sugerand o situatie asemanatoare cu cea din Japonia anilor ’90. Anuntul Comitetului Central marcheaza prima decizie luata de autoritati in cadrul planului economic pentru perioada 2016-2020, mai multe detalii fiind asteptate in urmatoarele zile, cand va fi prezentat proiectul cincinal. Acesta trebuie sa fie aprobat anul viitor de legislativul chinez.

In urma anuntului, actiunile Danone, unul dintre cei mai mari producatori de lapte pentru sugari la nivel mondial, au crescut cu pana la 3%. Consumul anual de lapte pentru sugari din China se ridica la aproximativ 19 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare piata de profil din lume, dupa ce vanzarile au crescut de peste doua ori in ultimii cinci ani, potrivit Euromonitor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri