Cetatenii turci voteaza duminica in cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an, pe fondul deteriorarii securitatii, in timp ce Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant) spera sa obtina suficiente mandate pentru a Guverna singur, relateaza DPA in pagina online.

Primele sectii de votare s-au deschis in estul tarii la ora locala 7.00 (6.00, ora Romaniei), potrivit agentiei Anadolu, iar celelalte sectii s-au deschis o ora mai tarziu. La alegerile parlamentare precedente, din iunie, AKP nu a reusit sa obtina majoritatea mandatelor, pentru prima data de la sosirea sa la putere in 2002. Dupa scurte negocieri pentru formarea unei coalitii, presedintele Recep Tayyip Erdogan, un fondator al partidului AKP provenit din miscarea islamista, a convocat noi alegeri, potrivit Mediafax.

Sondajele sugereaza ca AKP isi va imbunatati rezultatele din iunie, cand a obtinut 258 de mandate, dar este neclar daca partidul va avea 276 de parlamentari, numarul necesar pentru a controla mai mult de jumatate din Legislativ. Rata de participare ar urma sa fie foarte ridicata. Securitatea in Turcia s-a inrautatit de la ultimele alegeri. Tara s-a confruntat cu atacuri sinucigase comise de gruparea Stat Islamic, inclusiv un dublu atentat comis in capitala Ankara, in octombrie, soldat cu 100 de morti.

Intre timp, conflictul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, considerat organizatie terorista) s-a reluat de asemenea, dupa ce un armistitiu vechi de doi ani a fost incalcat, ceea ce a dus la sute de morti, in special in regiunea majoritar kurda din sud-estul tarii. Partidul Poporului Democrat (HDP, pro-kurd) a candidat pentru prima data la alegerile din iunie si a reusit sa treaca pragul de 10% si sa intre in Parlament, o premiera in istoria Turciei.Aceasta performanta este considerata in mare parte responsabila de esecul AKP de a obtine majoritatea, astfel ca animozitatea intre cele doua formatiuni este mare.

HDP, un partid de stanga, ar urma sa intre din nou in Parlament, alturi de principalul partid de opozitie, Partidul Poporului Republican (CHP, de centru-stanga) si de Partidul Miscarii Nationale (MHP, de extrema-dreapta). Daca AKP reuseste sa obtina rezultatul dorit, va fi un succes pentru Erdogan, care vrea sa-si consolideze controlul asupra tarii cu aproximativ 80 de milioane de locuitori.

In zilele dinaintea alegerilor au avut loc operatiuni impotriva presei care critica guvernarea, generand ingrijorarile organizatiilor pentru drepturile omului. Campania s-a concentrat pe problemele economice si locurile de munca, AKP subliniind proiectele majore de dezvoltare pe care le-a lansat in cei 13 ani la putere. Lira a crescut in fata euro si a dolarului in ultimele luni. Sectiile de votare se vor inchide la ora 18.00 (17.00, ora Romaniei), iar primele rezultate sunt asteptate in cursul serii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri