Autoritatile cautau duminica in Europa cel putin inca un suspect, posibil doi, "implicati in mod direct" in atacurile de vineri seara de la Paris, iar anchetatorii incercau sa stabileasca daca acestia se aflau printre persoanele arestate in ultimele 48 de ore in Belgia, afirma doi oficiali francezi, potrivit Mediafax.

Politia franceza a retinut duminica sapte persoane pentru a le interoga in legatura cu atacurile soldate cu cel putin 129 de morti, extinzand, in cadrul anchetei, operatiuni de cautare de la Marea Egee si pana la periferia Parisului, relateaza The Washington Post.

Insa politia continua sa caute cel putin inca un participant la atacuri.

Atat oficiali francezi, cat si gruparea jihadista Statul Islamic (SI), care a revendicat atacurile, au afirmat initial ca opt barbati au comis atacurile.

Politia a anuntat ca sapte atacatori au murit - sase dintre ei detonandu-si centurile de explozibili - si ca unul a fost ucis de catre politisti prin impuscare.

Cele sapte persoane plasate in arest preventiv duminica sunt rude ale lui Ismaël Omar Mostefaï, un francez in varsta de 29 de ani, cu cazier, - unul dintre cei sapte atacatori morti in atacurile de vineri, a declarat sub protectia anonimatului un oficial din cadrul politiei franceze. Mostefaï a fost retinut in perioada 2004-2010 pentru opt infractiuni de drept comun, inclusiv pentru conducere fara permis.

In 2010, el a aparut pe radarul serviciilor franceze de informatii dupa ce s-a asociat cu islamisti radicali la o moschee langa Chartres, la aproximativ 100 de kilometri vest de Paris. Mostefaï, originar din Algeria, ar fi calatorit in Siria in iarna lui 2013. "Atunci i-am pierdut urma", a declarat acest oficial.

"Obiectivul este sa ne dam seama ce l-a determinat pe acest barbat sa devina un atacator sinucigas", a subliniat acest oficial.
Fratele lui Mostefaï, care s-a predat intr-un cartier de periferie in sud-estul Parisului, a confirmat pentru AFP ca fratele sau mai mic a comis infractiuni in trecut.

Acest barbat in varsta de 34 de ani, a carui identitate nu a fost divulgata, a declarat ca a intrerupt orice legatura cu presupusul atacator, in urma cu mai multi ani. Mostefaï s-a intors in Algeria, impreuna cu fiica sa, a adaugat el. Barbatul a declarat ca a fost socat atunci cand a aflat ca fratele sau mai mic a fost implicat in atacuri.

Politia a efectuat perchezitii la locuintele fratelui, dar si tatalui lui Mostefaï. Echipe ale fortelor franceze de interventie au efectuat perchezitii, timp de aproape trei ore, atat la Romilly-sur-Seine, o localitate situata la aproximativ 127 de kilometri est de Paris, cat si, respectiv, la Bondoufle, o localitate de periferie in sudul Parisului, potrivit postului RTL.

"Ce are acest lucru a face cu noi?", a declarat cu larimi in ochi, pentru AFP, sotia fratelui lui Mostefaï. "Nu am mai vorbit cu el de ani de zile. Sper sa fim lasati in pace. Avem o viata linistita aici, iar acest lucru incepe sa ma ingrijoreze", a adaugat ea.
Oficialul din politia franceza citat a declarat ca unul dintre atacatori detinea un pasaport sirian - un document despre care oficiali greci au spus ca barbatul l-a folosit pentru a intra in Europa, in octombrie, pe Insula Leros, la Marea Egee, impreuna cu refugiati din Orientul Mijlociu.

Sky News a citat ulterior un oficial grec care a declarat ca pasaportul este fals si ca presupusul atacator l-a folosit pentru a intra prin Leros.

Anchetatorii cautau, de asemenea, sa afle daca un al doilea atacator ar fi intrat in Europa tot pe ruta refugiatilor.

Acest lucru provoaca temeri potrivit carora si alti militanti ar fi putut sa foloseasca aceeasi ruta pentru a intra in Europa ca migranti.
Ministerul sarb de interne a confirmat duminca faptul ca barbatul care a sosit in Grecia in octombrie a urmat ruta pe care mii de solicitanti disperati de azil intra in Europa pentru a cere refugiu.

Dupa ce a sosit pe Insula Leros, el a calatorit spre nord, a traversat Macedonia si a patruns in Serbia pe 7 octombrie. El a fost inregistrat de autoritatile sarbe, in centrul de la Presevo, la frontiera, unde a depus cerere de azil. Pe numele sau nu figurau mandate internationale.

"Verificari au confirmat ca datele sale se potriveau cu ale persoanei care a fost identificata pe 3 octombrie in Grecia", a anuntat ministerul intr-un comunicat. "Nu exista niciun mandat Interpol pe numele acestei persoane", a subliniat ministerul sarb.
Un oficial european de rang inalt a declarat, sub protectia anonimatului, ca numele de pe pasaport era Ahmad Almohammad.
Potrivit datelor de pe pasaport, barbatul avea varsta de 25 de ani si s-a nascut la Idleb, in Siria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri