BlackMac / Shutterstock.com

1. Cresterea cheltuielilor militare

1. Cresterea cheltuielilor militare

Ca raspuns la episodul 9/11, Statele Unite au lansat un razboi de 13 ani in Afganistan, dar care i-a costat pe americani 685,6 miliarde de dolari. De asemenea, conflictul militar din Irak a consumat 814,6 miliarde de dolari. Dar, impreuna aceste doua razboaie au costat viata a mai mult de 6.800 de militari americani, mai mult decat dublul vitimelor de la 9/11. Ironic, la un deceniu si jumatate mai tarziu, Statele Unite nu este deloc mai sigura in fata terorismului, in conditiile in care "Razboiul impotriva terorii" pornit de George W. Bush nu a fost niciodata castigat.

Pana la recentele atacuri, francezii si-au limitat campania de bombardamente a obiectivelor ISIS din Irak. In ultimele cinci zile, insa, Franta a lansat trei valuri de lovituri aeriene in Siria si a promis multe altele. Singurul sau portavion, Charles de Gaulle, se afla in prezent in drum spre estul Mediteranei. Desi, acest pas reprezinta o dovada de forta la "impresie artistica", o reactie militara exagerata se poate sfarsi dezastruos din punct de vedere geopolitic pentru Franta. Presedintele tarii, Francois Hollande, a declarat deja ca Franta este "in razboi" cu Statul Islamic si a admis ca raspunsul militar va trimite Franta in deficit intr-un moment cand are nevoie de disciplina fiscala.

Sursa foto: Ioan Panaite / Shutterstock

2. Turismul, in cadere libera

2. Turismul, in cadere libera

Turismul contribuie de regula cu 7% la PIB al Frantei, iar industria hoteliera din Paris, care cuprinde peste 1.600 de unitati de cazare, poate genera intr-un an bun mai mult de 4,4, miliarde de euro. Acum, noile rezervari turistice pentru Paris si alte puncte de atractie din Franta au scazut aproape de zero in ultimele zile, dupa atentatele de vineri, desi preturile au scazut serios.

La noua zile dupa atacurile de la Charlie Hebdo, veniturile din turism in Franta au scazut cu 25% si cu inca 26% la alte zece zile distanta. Cotidianul The New York Times noteaza ca primul val de rezervari anulate a lovit puternic hotelul de cinci stele Le Bristol din Paris cu atacurile teroriste. In primele 72 de ore, valoarea rezervarilor pierdute depasea 500.000 de euro. Si la Best Western Opera Diamond mai mult de jumatate din rezervari au fost anulate in urma unei cascade de apeluri. Apoi telefoanele au tacut, fara noi rezervari.

Sursa foto: beboy / Shutterstock

3. Spatiul Schengen, in pericol

3. Spatiul Schengen, in pericol

Poate cea mai vizibila consecinta a atentatelor de la Paris va fi inchiderea granitelor europene, adica renuntarea la cea mai marea realizare a Uniunii Europene: libera circulatie a persoanelor in spatiul comunitar. Cetatenii unui stat membru au dreptul sa se stabileasca in oricare alta tara din UE (mai putin Romania, Croatia si Bulgaria). In cadrul spatiului Schengen nu este nevoie de prezentarea pasapoartelor pentru trecerea granitelor. Acum, presiunile duble exercitate de migratia in masa si terorism vor face acest sistem nesustenabil. Regulile spatiului Schengen dispar rapid, fiind greu sa combati terorismul cand nu poti controla frontierele.

Astfel, Uniunea Europeana este ingrijorata de radicalizarea cetatenilor europeni. Potrivit Europol, circa 5.000 de luptatori straini jihadisti sunt europeni care au luptat alaturi de extremisti in Siria si Irak. Reglementarile zonei Schengen de libera circulatie fara pasaport ingreuneaza identificarea acestor persoane, care au dreptul sa calatoreasca nestingherite in interiorul Uniunii Europene si care sunt supuse unor controale mai putin riguroase decat persoane ce nu sunt cetateni ai Uniunii atunci cand intra pe teritoriul blocului european.

Sursa foto: Luciano Mortula / Shutterstock

4. Companiile dependente de forta de munca ieftina vor avea de suferit

4. Companiile dependente de forta de munca ieftina vor avea de suferit

Oprirea circulatiei libere a oamenilor va avea un impact economic urias. Pietele muncii vor deveni mai putin mobile, companiile dependente de forta de munca ieftina vor avea de suferit, iar succesul euro va deveni mai dificil. Pana una alta, nici o societate nu poate tolera asasinatele efectuate la intamplare pe strazile capitalei tarii si nici un sistem politic nu va rezista daca nu va asigura securitatea cetatenilor, arata MarketWarch.

Drept urmare, piata fortei de munca va deveni mai putin mobila. Una dintre cele mai bune politici ale UE a fost dreptul oamenilor de a munci acolo unde este nevoie de calificarea lor. Ca si in cazul oricarei forme de comert, toata lumea are de castigat. Daca acest drept va fi ingradit, pietele muncii vor deveni mai mult nationale, iar economiile mai izolate. Apoi, forta de munca va deveni mai scumpa. In special marile companii au avut beneficii uriase de pe urma eliminarii barierelor din calea circulatiei fortei de munca. Daca nu sunt multumite de costul angajatilor din Lyon sau Hamburg, pot angaja unii mai ieftini din Portugalia sau Grecia. Daca acest lucru va lua sfarsit, atunci muncitorii vor costa mai mult, preturile vor creste, in detrimentul profiturilor.

Hadrian / Shutterstock.com

5. Europa de Est va avea de castigat

5. Europa de Est va avea de castigat

Economiile Ungariei, Cehiei si Poloniei, de exemplu, s-au dezvoltat impresionant in ultimul deceniu, recuperand din decalajul fata de Occident, iar acest fapt s-a intamplat chiar daca toate au suferit din cauza migratiei celor mai inteligenti si muncitori oameni, noteaza MarketWatch. Numai in Marea Britanie lucreaza potrivit estimarilor 679.000 de polonezi.

Mai mult decat oricand, ultima jumatate de secol a arata ca economia dicteaza dimensiunea politica in Uniunea Europeana. Astfel, ca urmare a atacurilor de la Paris, problemele zonei euro vor creste pe termen lung. Reimpunerea controalelor la granite, ca oricare alte restrictii la circulatia bunurilor, oamenilor sau capitalului, va face pe toata lumea mai saraca in Europa. Marile companii se vor opune, dar daca tarile vor deveni astfel mai sigure este un pret pe care oamenii vor fi dispusi sa il plateasca, iar acest proces este abia la inceput

BlackMac / Shutterstock.com