Cele mai mari patru banci din Grecia vor ramane in proprietate privata dupa majorarile de capital incheiate saptamana trecuta, chiar daca Fondul Elen de Stabilitate Financiara (HFSF) va cumpara la randul sau actiuni la institutiile de credit pentru a acoperi necesarul de fonduri identificat de BCE.

Piraeus Bank, a doua mare banca elene in functie de active, a atras de la investitorii privati 1,34 miliarde de euro, peste obiectivul fixat de institutia financiara, relateaza Kathimerini, potrivit Mediafax.

Pretul actiunilor Piraeus Bank, de 0,003 euro pe unitate, a oferit un discount de 86% fata de inchiderea bursiera de joia trecuta. Banca Centrala Europeana a aprobat totodata si alte masuri prin care capitalul bancii sa creasca cu 873 milioane de euro. Potrivit scenariului advers al testelor de stres efectuate de BCE, Piraeus Bank are nevoie de un capital suplimentar de 4,93 miliarde de euro, astfel ca banca va atrage restul de bani de la HFSF, un sfert prin actiuni comune si restul prin actiuni convertibile.

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare institutie financiara elena, a atras 1,6 miliarde de euro, la un pret al actiunilor de 0,02 euro pe unitate, care include un discount de 93%.

In aceasta saptamana, NBG va vinde actiuni investitorilor greci la acelasi pret oferit investitorilor straini. Prin aceasta majorare, NBG a acoperit necesarul din scenariul de baza si va atrage alte 3 miliarde de euro de la HFSF, pentru necesarul din scenariul advers al BCE.

Alpha Bank a atras fonduri de 2,7 miliarde de euro, iar Eurobank de 2,12 miliarde de euro, iar cele doua banci, aflate pe locurile trei si patru in sistemul bancar elen, si nu vor avea nevoie de fonduri de la HFSF.

In urma operatiunilor, detinerile statului elen au scazut semnificativ. Astfel, statul va avea in proprietate o participatie de 2,3% la Eurobank, de 25% la Piraeus Bank si de 11% la Alpha Bank. mHFSF va detine o participatie mai mare la NBG, in conditiile in care actiunile preferentiale ale bancii vor fi transformate in actiuni comune, nefiind posibil in prezent sa fie calculata cu precizie detinerea.

Testele de stres ale BCE au aratat ca cele mai mari patru banci din Grecia, respectiv NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank, toate cu operatiuni in Romania, au un deficit de capital de 4,4 miliarde de euro in scenariul de baza si de 14,4 miliarde de euro in conditii adverse.

Este pentru a treia oara din 2010 cand bancile elene trec printr-un proces de majorare a capitalului, iar operatiunile trebuie sa se incheie pana la sfarsitul acestui an. Din ianuarie, noile reguli europene prevad ca si deponentii bancilor sa suporte costurile de recapitalizare.
Consolidarea capitalului bancilor este esentiala pentru refacerea incredeerii in sistemul financiar al Greciei, dupa ce deponentii au retras in vara miliarde de euro din conturi, pe fondul incertitudinilor legate de sitatia financiaa a Greciei.

Toate cele patru mari banci au lansat in acest scop oferte de schimb al obligatiunilor detinute de investitorii privati cu actiuni ale institutiilor financiare. Zona euro a aprobat sambata furnizarea unei noi transe de imprumut Greciei, in valoare de doua miliarde de euro, dupa ce autoritatile elene au adoptat toate reformele necesare.

Acordul reprezentantilor Ministerelor de Finante din zona euro va permite Mecanismului European de Stabilitate sa ia decizii de la caz la caz pentru transferarea catre HFSF a banilor necesari recapitalizarii sectorului bancar elen. ESM a alocat deja 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor din Grecia, in cadrul programului de salvare a tarii, de 86 de miliarde de euro, iar necesarul este estimat la 6-9 miliarde de euro, a declarat vineri un oficial din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri