Economia mondiala continua sa fie infloritoare in pofida unei usoare regresii a cresterii economice a Statelor Unite ale Americii, apreciaza Fondul Monetar International (FMI), care atrage insa atentia asupra posibilitatii cresterii inflatiei si a preturilor petrolului, informeaza Rompres
"Cresterea economica mondiala ar trebui sa ajunga la 5,1% acesta, pentru ca in 2007 sa fie mai moderata, de 4,9%", subliniaza FMI in raportul conjunctural de toamna dat publicitatii la Singapore, inainte de summitul anual al Fondului din perioada 19-20 septembrie.

in plan global in prezent se trece prin "cea mai puternica perioada de expansiune de la inceputul anilor 70", cu o crestere economica superioara valorii de 4 la suta in ultimii patru ani si care ar trebui sa se mentina pana in 2007, se arata in raportul FMI. Totusi, "aceste previziuni solide sunt umbrite de numeroase incertitudini care implica riscuri de degradare a situatiei", a avertizat economistul sef al FMI, Raghuram Rajan.

Raportul semnaleaza in mod special o eventuala crestere a inflatiei, care a accelerat putin la nivel mondial si care ar putea antrena o crestere a dobanzilor mai mare decat estimarile bancilor centrale. Totodata, expertii Fondului atrag atentia asupra posibilitatii unei noi "explozii" a preturilor la petrol si asupra unei caderi drastice a pietei imobiliare in Statele Unite ale Americii.

China, campioana cresterii economice

Raportul FMI insista asupra riscurilor pe care le presupune "incetinirea mai accentuata decat era prevazut a cresterii economice a Statelor Unite, acompaniata de incertitudinile privind autonomia cresterii mondiale in raport cu cresterea americana". FMI a revizuit in scadere previziunile pentru prima economie a lumii - SUA - la 2,9% pentru anul viitor.

Pentru zona euro estimarile sunt de 2,4% crestere economica in 2006, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, noteaza FMI, inainte de a scadea la 2% anul viitor. Aceasta incetinire se explica prin cresterea previzionata a impozitelor in Germania in 2007. in Japonia, cererea puternica a consumatorilor va permite o crestere economica de 2,7 la suta anul acesta, urmand sa revina la 2,1% in 2007.

in ceea ce priveste economiile emergente si tarile in dezvoltare, cresterea economica ramane puternica - la 7,3% in 2006 si 7,2% in 2007 - cea mai mare valoare fiind cea atribuita Chinei 10% crestere economica anul acesta si anul viitor.

Riscuri: inflatia si pretul petrolului

La capitolul riscuri, FMI este ingrijorat de presiunile inflationiste din tarile industrializate, incepand cu Statele Unite unde aceste presiuni au avut drept consecinta cresterea salariilor si moderarea productivitatii.

O alta amenintare este reprezentata de noile socuri care ar putea aparea pe piata petroliera, in contextul in care situatia politica din Orientul Mijlociu ramane incerta si exista riscul sa alimenteze o noua crestere a preturilor la titei. Potrivit raportului FMI, pretul mediu al barilului de petrolul estimat pentru 2007, din perspectiva contractelor negociate pe piete, este de 75 de dolari, aproape de recordul atins la inceputul lunii august a acestui an.

Cu toate acestea, FMI aminteste ca in conditiile in care preturile la petrol au "sarit in aer" pe durata anului 2006, economia mondiala a dat dovada de o rezistenta exemplara, scumpirile fiind cauzate de "o puternica accelerare a cererii mai degraba decat dificultatilor de aprovizionare".

Analiza dezechilibrelor globale releva, potrivit raportului FMI, ca golul creat de deficitele curente americane a putut sa fie finantat fara ca sistemul financiar mondial sa aiba prea mult de suferit. Pe viitor, Fondul Monetar International recomanda bancii centrale (Fed) a SUA sa ia in considerare noi cresteri ale dobanzilor pentru a mentine stabila inflatia, Japoniei sa continue cresterea progresiva si Chinei sa permita o mai mare flexibilitate a dobanzilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri