Societatea de asigurari CertAsig anunta ca la data de 30 septembrie 2015 respecta cerintele prevazute de normele actuale, respectiv regimul Solvency I, atat din punct de vedere al marjei de solvabilitate, cat si in ceea ce priveste acoperirea rezervelor tehnice cu active admise.

De asemenea, CertAsig spune ca indeplineste si "toate standardele cerute de noul regim de solvabilitate Solvency II", care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016, prin achizitia de capacitate suplimentara de la reasiguratori de rating minim "A". Ieri, un alt asigurator, Gothaer, in cazul caruia evaluarile ASF pentru situatiile de la 31 decembrie 2014, aratau ca se afla printre societatile de asigurari din Romania care nu indeplinea prevederile privind cerinta de capital minim (MCR) si nici prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate (SCR).

Luni, ASF a oferit rezultatele programului de evaluare a activelor si pasivelor (Balance Sheet Review Extended - BSRE) pentru inca 21 de societati de asigurare ce detin cumulat o cota de aproximativ 20% din piata de profil, printre care si societatea Gothaer Asigurari. Potrivit ASF, scopul principal al acestui demers a fost acela de a evalua nivelul de pregatire a societatilor participante de a face fata prevederilor regimului de Solvabilitate II, care va fi aplicat incepand cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, exercitiul BSRE a evaluat soliditatea financiara si situatia solvabilitatii societatilor de asigurare participante, in baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referinta 31 decembrie 2014.

Rezultatele exercitiului BSRE, conform regimului de supraveghere Solvency II, aratau ca CertAsig se afla printre societatile de asigurari din Romania care la data de 31 decembrie 2014 nu indeplinea prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate (SCR). Per ansamblu, din numarul total de 21 societati de asigurare participante, 4 societati nu respecta cerinta de capital minim (MCR), dar o respecta pe cea de capital de solvabilitate (SCR), 3 societati nu respecta SCR, dar o respecta pe cea de MCR, 4 societati nu respecta nici cerinta de MCR nici pe cea de SCR, iar restul de 10 societati se conformeaza cadrului de reglementare Solvency II.

"Referitor la programul de evaluare a activelor si pasivelor derulat de ASF si a carui finalizare a fost anuntata pe 23 noiembrie 2015, CertAsig saluta decizia ASF de realizare a acestei ample si transparente evaluari asupra pietei romanesti de asigurari. Compania doreste sa precizeze ca acest exercitiu a fost realizat pe baza rezultatelor financiare de la 31 decembrie 2014, de catre compania de audit si consultanta PwC - PricewaterhouseCoopers pe o metodologie care include cerinte mult mai rigide decat cerintele auditului statutar", se arata in comunicatul CertAsig.

In continuare se precizeaza ca "in prezent, managementul CertAsig colaboreaza indeaproape cu auditorul statutar KPMG si cu actionarul principal, fondul de investitii Royalton Capital Investors, pentru elaborarea raspunsului catre ASF. Royalton Capital Investors numara in randul investitorilor nume precum Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investitii (FEI) si Alpha Associates".

CertAsig este o companie de asigurari independenta cu sediul in Romania si operatiuni in Romania, Turcia si Bulgaria. CertAsig si-a crescut volumul de afaceri cu 20% in prima jumatate a anului 2015, ajungand la prime totale subscrise de 7 milioane euro, fata de 5.8 milioane euro in aceeasi perioada a anului 2014. CertAsig estimeaza ca anul 2015 va fi cel de-al treilea an consecutiv in care se va inregistra profit. Strategia companiei este de a se adresa exclusiv segmentului corporate, dezvoltand produse de asigurari specializate, prin intermediul brokerilor parteneri, pentru companii din diverse industrii si domenii de activitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri