Finantele publice ale Israelului sunt vulnerabile la evolutii ale situatiei militare care aduc costuri suplimentare, fapt care a fost scos in evidenta de reducerea mai putin importanta decat era estimat a datoriei publice, potrivit unui raport de al agentiei de rating Fitch
"Acest al treilea soc asupra finantelor publice in sase ani arata inca o data vulnerabilitatea finantelor publice israeliene la evolutii costisitoare ale situatiei securitatii nationale", a declarat potrivit NewsIn seful departamentului de rating de tara pentru Orientul Mijlociu si Africa al Fitch, Richard Fox. in ultimii sase ani, situatia finantelor publice israeliene s-a inrautatit din cauza Intifadei, a costurilor generate de retragerea din Gaza si acum datorita razboiului din Liban, aminteste Fitch.

Datoria publica a Israelului se va mari in a doua parte a anului, insa va fi mai mica la sfarsitul lui 2006 decat era la finele anului trecut. "Israelul si-a redus puternic datoria publica in prima parte a acestui an, ajungand la 91% din produsul intern brut (PIB) in iunie, fata de 97% din PIB la inceputul anului, insa Fitch estimeaza acum ca acest raport va spori pana la 93 - 94% la sfarsitul lui 2006, pe fondul majorarii deficitului bugetar si incetinirii cresterii economice", se mentioneaza in raportul agentiei de rating.

De altfel, aceasta situatie a fost generata in mai mica masura de razboi, cauza cea mai importanta fiind cheltuielile mai mici din prima parte a anului pentru ca nu se formase inca noul guvern si nu existau bugete aprobate, considera analistii Fitch. "Capacitatea economiei israeliene de a absorbi impactul razboiului prin mentinerea dinamicii reducerii datoriei publice reflecta startul economic foarte bun din prima parte a anului, care, in absenta conflictului, ar fi permis atingerea unei situatii de echilibru bugetar, fata de un deficit de 2% din PIB cat se estimeaza acum", se mentioneaza in documentul citat.

Reducerea datoriei publice ar putea continua si in 2007, pana la 90% din PIB, "daca parametri fiscali aprobati de guvern in aceasta saptamana vor fi respectati", considera Fitch. Acesti parametri prevad o crestere de doar 1,7% in termeni reali a cheltuielilor publice fata de 2006, daca nu se pune la socoteala o suma de 3,5 miliarde shekeli (630 milioane euro sau aproximativ 0,5% din PIB) care va fi alocata pentru ajutorarea zonelor afectate de razboi.

"Necesitatea modificarii bugetului pentru a permite alocarea de fonduri in caz de razboi, desi de inteles, arata totusi inca o data cat de vulnerabile sunt finantele publice la socuri neprevazute si costisitoare cauzate de situatia de securitate", se precizeaza in analiza Fitch.

"Aceasta vulnerabilitate inseamna ca rata inalta a datoriei publice israeliene raportata la PIB este o constrangere chiar mai mare decat ar sugera-o compararea cu tari in situatii similare, din cauza volatilitatii potentiale a incasarilor fiscale", se mai arata in documentul citat.

Fitch pastreaza insa ratingurile Israelului, care sunt 'A-' pentru imprumuturile in valuta si 'A' pentru cele in moneda nationala, cu perspectiva stabila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri