Premierii slovac si ceh, Robert Fico, respectiv Mirek Topolanek, si-au exprimat ieri la Bratislava, profunda lor dezaprobare referitor la amanarea deciziei de largire a spatiului Schengen, pentru noii membri ai Uniunii Europene.

"Ne manifestam intrega noastra dezaprobare, referitor la raportul datei de intrare in spatiul Schengen, deoarece consideram ca din partea Cehiei si a Slovaciei nu exista niciun fel de problema", a declarat potrivit NewsIn seful noului guvern ceh de tranzitie, Mirek Topolanek, in timpul unei conferinte de presa tinuta cu omologul sau slovac.

Cele doua tari sunt "tehnic" pregatite sa intre in spatiul Schengen, in primavara anului 2007, a declarat, la randul sau, Robert Fico. "Este posibil sa acceptam un raport, in toamna anului 2007, dar ceea ce ne lasa sa intelegem anumite state, mai vechi membre UE, ca intrarea in spatiul Schengen va avea loc numai in 2008 sau 2009, este un lucru inacceptabil", a subliniat Fico.

Tarile din spatiul Schengen au suprimat in anul 1995 controlul granitelor interne, dar au mentinut controlul celor externe, folosind o baza de date aflata la Strassbourg. Cu toate acestea, sistemul de informare Schengen (SIS), un sistem de baze de date, care reuneste autoritatile (politia, jandarmeria, justitia, vamile) din cincisprezece state (fostele prime cincisprezece state, fara Marea Britanie si Irlanda, dar cu participarea Norvegiei si a Islandei) nu are, conform declaratiilor autoritatilor de la Bruxelles, capacitatea de a absorbi informatiile din cele zece state nou-venite in Uniunea Europeana in anul 2004 plus Elvetia, care au aderat la Schengen anul trecut.

A doua generatie de SIS, SIS II, care urma sa devina functional in martie 2007 si sa permita ridicarea controalelor financiare la frontierele interne, in luna octombrie a anului 2007, a fost mult intarziata. Comisia Europeana si-a exprimat, miercuri, regretul ca amana deschiderea granitelor spatiului Schengen pentru noile state membre, din cauza unor probleme tehnice si juridice, declarand ca va face tot ce este posibil pentru a reduce intarzierea.

Problemele tehnice si juridice determinate de constructia unei noi baze de date a politiei a cauzat intarzierea deschiderii granitelor pentru cel putin inca un an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri