Un barbat inarmat care a deschis focul intr-o clinica de planificare familiala a fost arestat vineri dupa ce s-a angajat intr-un schimb de focuri cu autoritatile, o confruntare care a durat mai multe ore si in care trei persoane au fost ucise, iar alte noua ranite, potrivit politiei, relateaza AP.

Un ofiter de la Universitatea Colorado, cu sediul la Colorado Springs, se afla printre persoanele ucise, a anuntat politia. Doi civili au fost de asemenea ucisi, iar alti noua au fost raniti, inclusiv cinci ofiteri de politie. Un oficial din cadrul fortelor de ordine l-a identificat pe atacator, care a fost retinut, drept Robert Lewis Dear din North Carolina. Oficialul, la curent cu cazul in mod direct, a vorbit sub protectia anonimatului deoarece nu a fost autorizat sa stea de vorba cu presa despre ancheta in curs. Alte detalii despre atacator nu erau disponibile imediat, potrivit Mediafax.

Autoritatile au anuntat ca nu cunosc motivul atacului sau daca atacatorul are vreo legatura cu clinica de planificare familiala. "Nu avem nicio informatie despre mentalitatea, ideile sau ideologia acestei persoane", a declarat locotenentul de politie Catherine Buckley. Clinica de planificare familiala a anuntat, intr-un comunicat, ca nu cunoaste circumstantele sau motivele din spatele atacului de la Planned Parenthood din Colorado Springs sau daca organizatia a fost tinta. Timp de mai multe ore, focuri de arma erau singurul indiciu pe care politia l-a avut ca atacatorul se afla in cladire, a declarat Buckley. Politisti au reusit sa stabileasca un contact strigand la el si convingandu-l sa se predea dupa aproximativ cinci ore de la inceputul atacului, a spus ea.

Inregistrari video de la The Denver Post surprind un barbat inalt, purtand un tricou alb, escortat de politie in timp ce ningea si era frig, vineri seara. Imediat dupa disparitia amenintarii, autoritatile si-au concentrat atentia asupra inspectarii unor obiecte nespecificate pe care atacatorul le-a lasat in exteriorul cladirii si pe care le-a carat inauntru in saci. Departamentul de Politie al Universitatii Colorado din Colorado Springs l-a identificat pe ofiterul ucis ca fiind Garrett Swasey, in varsta de 44 de ani, un veteran care facea parte de sase ani din fortele de ordine. El era totodata un lider la Hope Chapel, o biserica in nordul Colorado Springs. Swasey si sotia sa au fost "haraziti cu un suflet de servitori ai Domnului si sunt o dovada a harului lui Dumnezeu", potrivit site-ului bisericii.

Cei doi cresteau un fiu si o fiica, potrivit aceleiasi surse. Niciun detaliu nu era disponibil despre civilii ucisi in atac, dar politia a anuntat ca starea celor noua raniti era buna. Focurile de arma de la clinica i-au obligat pe oameni sa fuga sa se adaposteasca. Jennifer Motolinia s-a ascuns dupa o masa, in clinica, si l-a sunat pe fratele ei, Joan, care a spus ca a auzit mutiple focuri de arma in fundal. "Imi spunea sa am grija de copiii ei, pentru ca ea o sa fie ucisa", a declarat Joan Motolinia referindu-se la sora sa, mama a trei copii. El s-a dus repede catre clinica, dar un baraj al politiei nu i-a permis sa se apropie. "Oameni trageau sigur. Am auzit pe cineva tragand. Au fost multe focuri de arma. Ea era calma, incerca sa se ascunda de acesti oameni", a declarat el.

Politia din cladire a cerut personalului si pacientilor sa urce la etajul doi, fara sa spuna de ce, i-a spus angajata Cynthia Garcia soacrei sale, Tina Garcia. Dupa aceea Cynthia Garcia a auzit focuri de arma, dar nu-si dadea seama de unde veneau, a declarat Tina Garcia pentru The Associated Press. Politia a instituit un perimetru de securitate in jurul clinicii, unor cabinete medicale vecine si unui centru comercial. Autoritatile au ordonat celor din zona sa se adaposteasca acolo unde se aflau. Denise Speller, managera unui salon de coafura din apropiere, a declarat ca a auzit pana la 20 de impuscaturi in mai putin de cinci minute.

Ea a declarat pentru publicatia The Gazette ca a vazut doi ofiteri in apropierea filialei unei banci, nu departe de clinica. Unul dintre ofiteri a parut sa cada la pamant, iar celalalt a ingenunchiat sa-l ajute, dup care a incercat sa-l duca la adapost in spatele unei masini de patrulare, a spus ea. Alt ofiter i-a spus lui Speller sa se adaposteasca in cladire. "Suntem in continuare destul de speriati", a declarat Speller la telefon, blocata in continuare in salon. "Tremuram", a adaugat ea. Shelley Satulla a declarat ca a vazut cum cinci sau sase persoane, intinse pe targa, erau introduse in ambulante parcate langa centrul comercial King Soopers, in apropiere de clinica.

Mike Pelosi, care lucreaza la un magazin de delicatese in apropiere de magazinul alimentar King Soopers, a declarat ca a auzit la sistemul de amplificare din magazin, chiar inainte de pranz, ca nimeni nu putea parasi magazinul. Locul unde a avut loc atacul se afla la mai putin de noua kilometri de strada pe care un barbat a impuscat mortal doua din trei persoane, dupa care a fost ucis intr-un schimb de focuri de arma cu politia, de Halloween.

Sursa foto: MyImages - Micha/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri