Turcia a doborat bombardierul rus pentru a proteja tranzactiile ilegale cu petrol extras din zonele siriene si irakiene aflate sub controlul retelei teroriste Stat Islamic, acuza presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Am primit recent informatii suplimentare care confirma ca petrol extras din zone aflate sub controlul organizatiei teroriste Stat Islamic este transferat in Turcia la scara industriala", a declarat Vladimir Putin, citat de Itar-Tass, scrie Mediafax.

"Avem toate motivele sa suspectam ca doborarea avionului rus a fost motivata de intentia securizarii rutelor pentru tranzitul petrolului spre porturi turce", a adaugat Putin.

Statele Unite si NATO au criticat dur interventia rusa in Siria, initiata pe 30 septembrie pentru ajutarea regimului de la Damasc. Turcia este unul dintre cei mai inversunati adversari ai Administratiei Bashar al-Assad, fiind suspectata ca ajuta insurgentii sirieni si chiar organizatii teroriste care ocupa regiuni din Siria.

Relatiile dintre Turcia si Rusia au devenit tensionate dupa ce armata turca a doborat, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24 la frontiera cu Siria. Ankara sustine ca avionul militar rus intrase cateva secunde in spatiul aerian turc. Moscova a explicat ca avionul nu a intrat deloc in spatiul aerian turc, iar presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat ca incidentul va avea "consecinte grave". Cei doi piloti ai avionului s-au catapultat, unul fiind impuscat mortal de insurgenti sirieni de etnie turca, iar celalalt fiind salvat intr-o operatiune speciala ruso-siriana.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri