La un an dupa ce cartea sa "Capitalul in secolul XXI" a generat si dezbateri aprinse in cercurile politice si economice "mainstream", economistul francez Thomas Piketty vine cu o noua teorie controversata cu privire la sursele de origine ale terorismului din Orientul Mijlociu, inclusiv atacurile din Paris.

Thomas Piketty argumenteaza in ziarul francez Le Monde ca sistemul politic si social din Orientul Mijlociu a devenit unul fragil in urma concentrarii veniturilor din petrol si gaze in mainile unor tari cu populatie relativ redusa. In opinia sa, in regiunea dintre Egipt si Iran, care include si Siria, exista mai multe monarhii bogate in petrol controleaza intre 60 si 70% din venituri, in timp ce adapostesc putin peste 10 din cele 300 de milioane de oameni care traiesc in aceasta zona.

Economistul francez nu specifica despre ce tari vorbeste, dar Business Insider citeaza un studiu despre inegalitatea din Orientul Mijlociu la care Thomas Piketty a fost co-autor si care vizeaza Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Arabia Saudita, Bahrain si Oman. Potrivit studiului, aceste tari insumeaza 16% din populatia regiunii si aproximativ 60% din produsul intern brut in 2012.

In cadrul acestor monarhii, continua Thomas Piketty, o mica parte de oameni controleaza cea mai mare parte a avutiei, in timp ce o mare parte - inclusiv femei si refugiati - sunt mentinuti intr-o stare de "semi-sclavie" Aceste conditii economice si sociale, spune economistul francez, sunt justificari pentru jihadisti, precum si victimele unor serii de razboaie din regiune perpetuate de catre puterile occidentale, potrivit economistului francez.

"Acestea sunt regimurile care sunt acceptate militar si politic de catre puterile occidentale, fericite de a obtine niste firimituri pentru a finanta cluburile de fotbal sau vinde niste arme. Nu e de mirare lectiile noastre in ceea ce priveste justitia sociala si democratia isi gasesc greu loc in randul tinerilor din Orientul Mijlociu", arata Thomas Piketty.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri