Comisia Europeana nu poate preciza data la care noile state membre UE se vor alatura spatiului Schengen, a declarat unul dintre oficialii UE, informeaza NewsIn. Uniunea Europeana planificase, initial, sa permita accesul celor zece state ex-comuniste, care s-au alaturat blocului european cu doi ani in urma, in spatiul Schengen, in luna octombrie 2007. Acest termen nu va fi respectat.

Seful Comisiei Europene pentru Justitie si afaceri Interne, Jonathan Faull, a prezentat o lista a impedimentelor tehnice si juridice care trebuie sa fie solutionate inainte ca guvernele tarilor UE sa hotarasca largirea spatiului Schengen. "Cand se va intampla acest lucru nu poate preciza nimeni", a declarat Faull, cu ocazia unei conferinte de presa.

Spatiul Schengen, care include 13 state vechi membre UE, impreuna cu Norvegia si Islanda, dar fara Marea Britanie si Irlanda, nu are granite interne. Obtinerea unei vize pentru spatiul Schengen permite accesul si libera circulatie a cetatenilor in oricare dintre statele care fac parte din aceasta zona.

Un raport intern al Comisiei arata ca extinderea spatiului Schengen ar putea fi amanata cu cel putin un an, din cauza problemelor cauzate de crearea unei noi baze de date a politiei. Apelurile facute impotriva organizarii de licitatii pentru constructia unei noi baze de date, la fel ca si progresele foarte lente ale guvernelor nationale si ale Parlamentul European, pentru elaborarea legilor necesare largirii spatiului Schengen, au determinat intarzierea acestei masuri.

O serie de voci din diplomatie sustin, insa, ca problemele tehnice sunt folosite de unele vechi state membre UE ca pretext pentru intarzierea largirii spatiului Schengen, din cauza problemelor legate de emigrare. Faull a respins ipoteza unor astfel de suspiciuni. Oficialul european a declarat ca motivele intarzierii sunt strict de natura tehnica.

Acesta a mai precizat ca vechile state membre UE au nevoie doar sa fie convinse ca noul sistem de baze de date este pe deplin functional, pentru a largi granitele pentru noii membri UE. Aceasta garantie este necesara pentru ca lupta impotriva criminalitatii sa nu devina mai greu de desfasurat. "Sistemul Schengen impune existenta unui nivel foarte ridicat de incredere reciproca intre statele membre. Sunt dispus sa renunt la granita pe care o am fata de tine, pentru ca am incredere inm tine", a mai declarat responsabilul UE.

Noile state membre UE sunt Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania, , Letonia, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia. Ministrul ceh al afacerilor externe a criticat vehement aceasta intarziere, deoacere considera ca astfel se impieteaza asupra libertatilor fundamentale ale cetatenilor UE. Aceste acuzatii au fost accentuate joi de premierii ceh si slovac, in cadrul unei conferinte comune de presa, la Bratislava, care au explicat faptul ca aceste state sunt gata, ambele, din toate punctele de vedere, sa se alature spatiului Schengen.

Statele membre UE se asteapta sa fixeze in luna octombrie o noua data pentru largirea spatiului Schengen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri