Cu exceptia energiei, marfurile au fost tranzactionate la preturi mai mari saptamana trecuta, probabil si datorita unui binevenit ajutor primit prin scaderea dolarului. Intalnirea OPEC din Viena a creat o retragere nervoasa a titeiului, in timp ce traderii pe aur au ramas cu ideea ca cresterea dobanzii Fed din decembrie va avea un impact negativ asupra metalului pretios, apreciaza Ole Hansen, head of commodity strategy in cadrul Saxo Bank.

"Banca Centrala Europeana a prins pietele pe picior gresit joi, dupa ce a anuntat masuri semnificative de relaxare cantitativa pe care traderii si investitorii o vor reflecta in preturi. Investitorii au fugit de titluri si actiuni, in timp ce euro a ”sarit” cel mai mult din 2009 incoace, iar pozitiile bearish s-au redus mult. Dolarul mai slab rezultat a ajutat marfurile sa isi revina dupa o saptamana dura, in care titeiul a tins un nivel scazut record in ultimii sase ani si jumatate din cauza lipsei de initiativa a OPEC si a supraproductiei, in timp ce aurul a coborat si el la un prag record in ultimii cinci ani si jumatate din cauza dobanzii Fed", arata Ole Hansen.

Managerul Saxo Bank mai noteaza ca in vreme ce pretul cosului de marfuri inregistrat de Organizatia ONU pentru Alimente si Agricultura in noiembrie a scazut, adica a avut o directie opusa cresterii din luna trecuta, am avut totusi o saptamana buna pentru grane si marfuri soft. Porumbul si soia au crescut pe spatele dolarului slab, crescand atractivitatea culturilor produse in Statele Unite pe piata globala de exporturi.

De asemenea, zaharul ramane unul dintre cele mai populare pariuri printre speculatori, iar saptamana trecuta nu au avut de ce sa-si faca griji - pretul s-a mentinut la niveluri castigate recent datorita unei reviziuni in scadere a prognozei pe productia din Brazilia. In saptamana cu 24 noiembrie, managerii finacniari au castigat 17% pe 176.000 de loturi futures, cel mai mare profit din noiembrie 2013 incoace. Minereul de fier livrat in porturile din China a scazut la un nivel record - iarna isi face simtita prezenta la combinatele siderurgice. "Este un moment in care cei trei mari producatori isi mentin productia, incercand sa-ti pastreze cotele de piata pe spezele producatorilor mai mici", spune Ole Hansen, head of commodity strategy in cadrul Saxo Bank.

Aurul, sprijinit de o posibila crestere a dobanzii Fed reflectata deja in pret si de pozitiile short

Aurul a suferit mult in aceste 6 saptamani deoarece Comitetul Federal pentru Piata Libera (FOMC) a inceput sa-si deschida calea pentru cresterea de dobanda prevazuta pe 16 decembrie. Asta a ajutat dolarul sa creasca, desigur, dar USD a ramas fara ”gaz” saptamana trecuta, cand Mario Draghi a scos un pic bazooka stimularii monetare. Vanzarea dolarilor a creat scuza perfecta managerilor financiari de a-si reajusta pozitiile short detinute in numar record.

Miercuri, presedinta Fed, Janet Yellen, a sustinut ideea unei cresteri de dobanda in decembrie, notand ca imbunatatirile de piata muncii au avut un efect pozitiv asupra proiectiei inflatiei. "A nu actiona acum ar putea duce la o noua recesiune, deoarece Rezerva Federala ar fi nevoita sa recurga la noi masuri restrictive pentru a evita neimplinirea obiectivelor", apreciaza Ole Hansen.

Comentariile lui Yellen au daunat metalelor pretioase, insa, dupa ce atinsese nivelul cel mai scazut din februarie 2010 incoace, aurul si-a revenit inainte de weekend. Lichidarea pozitiilor lungi si atenuarea in pret a cresterii de dobanda Fed a atras pozitiile scurte ale managerilor financiari, cu niveluri record. Mai multe niveluri de rezistenta ar putea impiedica aurul sa ajunga inapoi la 1100 dolari / uncie, dar daca am invatat un lucru saptamana trecuta a fost ca mereu cind e inghesuiala pe un trend putem avea un efect invers brusc si abrupt.

Supraproductia ramane subiectul predilect pe pietele de titei

Titeiul Brent a atins cel mai scazut nivel din 2009 incoace, cand ne-a lovit criza financiara, in timp ce inventarul Statele Unite a crescut in pofida unei cereri mai mari de la rafinarii, crescuta a 10-a saptamana consecutiv. Aceasta crestere contrasezoniera a dus stocurile din Statele Unite la 123 milioane de barili peste media ultimilor 5 ani si a iscat noi discutii despre limitarea capacitatii de stocare a titeiului in relatie cu supraproductia actuala.

"Un idicator care arata posibila cerere de stocare alternativa poate fi regasit in cresterea preturilor de chirie la super-rezervoare. Stocarea plutitoare a devenit un subiect fierbinte in 2009 – pare sa revina in actualitate. Desi economia nu arata nici pe departe ca acum 7 ani, super-rezervoarele au atins nivelul de pret al chiriei din 2008", mai spune managerul Saxo Bank.

OPEC ramane ferm

Mult asteptata intalnire OPEC a venit si s-a dus cu membrii cartelului ridicand nivelul productiei, prin urmare legitimand nivelurile actuale de tinta ale productiei. Piata nu a primit prea bine vestea, dar selloff-ul initial a fost amortizat de stirea ca oricum pozitiile short speculative atinsesera un maxim, arata Ole Hansen.

Concluzia e limpede: OPEC crede ca productia nu poate fi limitata decat prin contributia statelor care nu sunt membre OPEC. Rusia spune ca nu este momentul acum si atunci atentia se indreapta automat spre producatorii scumpi din SUA pentru o reducere a cotelor de productie, reducere doar iluzorie, deocamdata.

Cei 12 membri OPEC au inregistrat scaderi spectaculoase de venituri anul acesta, comparativ cu anii trecuti in care am avut peste 100 dolari / baril. Veniturile sunt asteptate sa treaca de 500 de miliarde de dolari in 2016, comparativ cu recordul din 2012, de 1.200 miliarde dolari. A fost un an in care teama geopolitica de intreruperi in productie si ridicarea sanctiunilor in Iran a dus la preturi mai mari tot anul.

Privind pe repede inainte, ridicarea sanctiunilor in Iran si cresterea exporturilor intr-o piata deja saturata vor crea un context problematic. O problema pe care OPEC nu a reusit sa o rezolve la reuniunea de saptamana trecuta. Titeiul Brent a inchis sesiunea de saptamana trecuta cu un record de scadere, iar datele fundamentale par sa se lupte cu pozitiile short supraextinse.

Titeiul crud a reusit, in pofida datelor fundamentale negative, sa ramana intr-un interval sigur. Productia puternica din partea statelor non-OPEC – cum e Rusia, combinata cu o cota de productie ce se incapataneaza sa ramana ridicata in SUA, a creat un context negativ pentru pret. Drept rezultat, avem manageri financiari care au crescut pozitiile bearish pe titei. Saptamanile trecute, au atins un nou nivel record – avem deja riscul unor explozii pe cele short, similare celor din august cand pretul petrolului a crescut cu 25% in doar trei zile.

Sursa foto: Signature Message / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri