Rusia va cunoaste colapsul

Rusia va cunoaste colapsul

In urmatorul deceniu, Rusia se va prabusi, apreciaza Stratfor. Scenariile inaintate de Stratfor arata ca va avea loc o destramare a Rusiei intr-un numar de regiuni mai mici, iar Statele Unite vor fi responsabile cu siguranta capacitatilor nucleare ale "fostei" tari din est.

Sursa foto: BelkaG / Shutterstock

Germania, lovita de criza

Germania, lovita de criza

Germania va avea de suferit de pe urma crizei euro si a valului de imigranti, lasand spatiu Poloniei de a se afirma drept unul dintre liderii din Europa.

De Visu / Shutterstock.com

Vor fi patru Europe

Vor fi patru Europe

In urmatorul deceniu, fragmentarea in Europa se va acutiza treptat, in cele din urma, fiind stabilite la nivel informal un numar de patru "Europe": Europa Nordica (Marea Britanie si tarile scandinave), Europa Mediteraneana, Europa de Vest si Europa de Est.

Sursa foto: Mahesh Patil / Shutterstock

Turcia si Statele Unite

Turcia si Statele Unite

Turcia si Statele Unite vor fi aliati apropiati, in contextul in care Turcia va avea nevoie de ajutor in a tine Rusia departe de granitele sale, scrie Stratfor. Totusi, scenariul inaintat de Stratfor pare putin probabil in contextul in care Turcia a "reusit" sa puna NATO si implicit Statele Unite in defensiva diplomatica in fata Rusiei in urma incidentului aviatic din Siria.

Nici Barack Obama nu a luat o pozitie clara, ferma si fara dubii de partea Turciei. El a declarat ulterior ca: "Turcia are dreptul, ca orice alta tara, sa se apere".

Sursa foto: Luciano Mortula / Shutterstock

"Faramitarea" Chinei

"Faramitarea" Chinei

Din analiza Stratfor nu putea lipsi, bineinteles, nici China, despre care scenariile agentiei de informatii prognozeaza o "faramitare" intr-un numar de 16 regiuni mai mult sau mai putin autonome. De asemenea, economia Chinei va incetini serios, iar locuri de munca din industria manufacturiera vor migra in tari precum Mexic si Etiopia.

Sursa foto: cdrin / Shutterstock.com

Japonia, putere navala in Asia

Japonia, putere navala in Asia

Potrivit previziunilor Stratfor, Japonia va deveni treptat cea mai mare putere navala a Asiei. China ar putea insa incerca sa controleze rutele comerciale si de transport maritim de care Japonia depinde. Japonia va trebui insa sa contracareze aceste politici pe cont propriu, in contextul in care Statele Unite vor fi mai putin implicate in lume.

takegraph / Shutterstock.com

Statele Unite vor intra in declin

Statele Unite vor intra in declin

Puterea externa si influenta Statelor Unite vor cunoaste un declin in urmatorul deceniu, anticipeaza agentia de informatii Stratfor, fiind astfel mult mai putin implicate in afacerile de evenimentele internationale din cealalta parte a globului.

Sursa foto: Noel Moore / Shutterstock

Sursa foto: Noel Moore / Shutterstock