Premierul britanic David Cameron a declarat, la Palatul Cotroceni, ca Marea Britanie sustine principiul liberei circulatii in UE, dar libertatea de miscare a dus la "presiune" pe serviciile publice, aceasta fiind o tema importanta in solicitarile sale de reformare a Uniunii Europene.

David Cameron a facut aceste afirmatii intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Premierul britanic a spus ca romanii "aduc o contributie valoroasa in Marea Britanie in foarte multe domenii" si ca nu se opune principiului liberei circulatii, care este unul "de baza" in Uniunea Europeana, insa tara sa este afectata de valul foarte mare de oameni.

"Sustin principiul liberei circulatii, (...) dar nu am crezut niciodata ca aceasta libertate de miscare va aduce atatia oameni si trebuie sa rezolvam toata aceasta presiune care se exercita pe serviciile noastre publice. Migratia neta in Marea Britanie ajunge la 300.000 de oameni pe an si nu este sustenabil, deci trebuie neaparat sa gasim modalitati sa rezolvam aceasta situatie", a spus premierul britanic.

Subiectul imigrantilor romani a fost ridicat si de Klaus Iohannis. "Trebuie subliniat faptul ca cea mai mare parte a cetatenilor romani sunt foarte bine integrati si contribuie prin taxe si impozitele pe care le platesc la economia Marii Britanii", a spus acesta.

Pe de alta parte, David Cameron a precizat ca problema migratiei in interiorul Marii Britanii este una din temele cele mai importante de discutie in privinta reformelor pe care le cere in interiorul UE, in conditiile dezbaterilor privind iesirea din Uniunea Europeana

"Am discutat si cum putem sa reformam Uniunea Europeana ca sa o facem mai competitiva si sa rezolvam ingrijorarile poporului britanic cu privire la acest lucru. Marea Britanie este un membru important, un contributor net la Uniunea Europeana. Vreau ca Marea Britanie sa ramana intr-o Uniune Europeana reformata, de aceea doresc reforme importante care sa rezolve ingrijorarile poporului britanic. Asa cum a spus si presedintele Consiliului European, facem progrese, dar recunosc ca in anumite domenii sunt mai dificile, mai ales in ceea ce priveste reformele privind bunastarea", a mai spus Cameron.

Premierul Marii Britanii a afirmat ca aceste subiecte vor fi discutate la Consiliul European de saptamana viitoare si spera ca se vor gasi solutii pentru fiecare domeniu. "UE a aratat si inainte ca are flexibilitatea de a raspunde la ingrijorarile statelor membre si acum trebuie sa faca din nou acest lucru", a adaugat David Cameron.

Klaus Iohannis si-a exprimat, la randul sau, speranta ca toate aceste subiecte vor fi rezolvate. "In opinia noastra, locul Marii Britanii este clar in familia europeana. UE este mai puternica cu Marea Britanie in interiorul ei si Marea Britanie este mai puternica in interiorul UE", a subliniat seful statului.

In privinta relatiilor dintre Marea Britanie si Romania, premierul britanic a subliniat parteneriatul din Uniunea Europeana si NATO, dar ai in privinta schimburilor comerciale.

"Schimburile noastre comerciale s-au ridicat, anul trecut, la 3,5 miliarde de euro. Suntem, de asemenea, parteneri energetici si sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetica in Europa. Astazi am discutat despre cum putem sa consolidam cooperarea noastra pe mai departe, in aparare, pe migratie si in reforma UE", a spus Cameron, la finalul intalnirii de aproape o ora cu presedintele Klaus Iohannis.

David Cameron a salutat si initiativa Romaniei de a aloca 2% din PIB Apararii, la fel cum face si Marea Britanie, si a subliniat parteneriatele militare dintre cele doua tari.

In privinta dosarului migratiei din Orientul Mijlociu si Africa, David Cameron si Klaus Iohannis au avut opinii similare, vorbind despre necesitarea rezolvarii cauzelor crizei, in special prin eradicarea saraciei si a conflictelor din aceste zone.

"Am reiterat pozitia Romaniei conform careia obiectivul prioritar al actiunilor comune la nivel european trebuie sa fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migratiei. Dialogul cu tarile de origine si de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse puse in aplicare cat mai repede cu putinta", a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

Premierul britanic David Cameron se afla in prima sa vizita oficiala in Romania, in cadrul unui turneu initiat in contextul negocierilor pentru reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana, dar si pe fondul crizei imigrantilor si al riscurilor teroriste.

Sursa foto: 360d, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri