Relatiile ruso-turce s-au deteriorat dupa doborarea unui avion rusesc Su-24 de catre un avion turc F-16 in Siria, in 24 noiembrie. Ca raspuns la acest "cutit in spate", cum l-a numit presedintele rus Vladimir Putin, Moscova a impus un numar de restrictii economice turcilor. Dar, daca Turcia ar putea pierde anul urmator pana la 9 miliarde $ in urma acestei crize cu rusii, 2016 ar fi probabil anul in care se va discerne si soarta economica a Rusiei in viitorul apropiat.

Sanctiunile impuse de catre Rusia, printr-un decret semnat de Vladimir Putin pe 28 noiembrie, ar putea diminua PIB-ul Turciei cu pana 0,6% in 2016, in contextul in cate exporturile de bunuri turcesti in Rusia au scazut deja cu 30%-40% in acest an, iar numarul turistilor rusi in Turcia si contractele de constructie cu companiile rusesti au scazut la randul lor semnificativ. Aceste sanctiuni includ, printre altele, o suspendare a tuturor zborurilor charter intre cele doua tari, o interdictie asupra importurilor de anumite bunuri turcesti, precum si interzicerea angajarilor de cetateni turci pe teritoriul rus, incepand cu 1 ianuarie anul viitor.

"Turcia nu se va afla in dificultate din cauza acestor lucruri", dupa cum afirma insa premierul turc, Ahmet Davutoglu, subliniind ca Guvernul de la Ankara pregateste "planuri alternative". Dar la cum arata economia ruseasca, rusii numai de inca un razboi economic nu aveau nevoie, mai ales ca un val de turbulente economice serioase pare a se asterne in cale. Nu va fi totusi vorba de scenarii extreme, precum cele inaintate de catre disidentul rus Mihail Hodorkovski, cum ca "izbucnirea unei revolutii in Rusia ar fi inevitabila", citat de site-ul postului Europa Libera.

Cresterea economica si exporturile de petrol

Economia Rusiei va continua cel mai probabil sa se contracte in primul trimestru din anul urmator inainte de a reveni pe crestere in al doilea, potrivit ministrului de economie rus, Alexei Uliukaiev, citat de agentia rusa Interfax. Acesta a declarat ca se estimeaza o crestere de 0,7% a PIB in trimestrul al doilea, un ritm la care autoritatile de la Kremlin se asteapta, de asemenea, ca economia, dependenta de exporturile de petrol si gaze naturale, sa creasca pe intreg anul urmator, dupa ce a cunoscut o contractie de pana la 4% in 2015.

Pentru a reveni insa puternic pe crestere sustenabila, Rusia ar avea nevoie sa devina mai putin dependenta de exporturile de petrol si gaze naturale, spun economistii, in contextul unei scaderi vertiginoase a pretului de la nivelul de 100 dolari / baril in vara lui 2014, la putin peste 40 dolari / baril acum. Sa nu neglijam faptul ca pana si Rusia a atins un nivel de productie record in era post-sovietica. Productia rusa de petrol si gaze naturale a crescut liniar anul acesta, reflectand o lupta crunta pentru cota de piata, lupta care a generat o crestere globala a productiei.

Sursa foto: Leonid Ikan / Shutterstock

Strategia "produce si domina" stabilita de statele membre OPEC la 27 noiembrie 2014 a creat un climat global in care fiecare se descurca asa cum poate. Astfel, o combinatie intre scaderea cererii din partea tstatelor emergente, inclusiv China, o crestere a productiei de petrol sist in Statele Unite si decizia OPEC a de a inunda piata a pus presiune puternica pe economia Rusiei, pentru ca spre comparatie cu economia americana unde exporturile de petrol contribuie cu 7,2% la formarea PIB, in Rusia, exportul de petrol ajunge la 50% din PIB.

Nu prea exista nici un fel de cooperare intre membrele OPEC si statele nemembre. E fiecare pentru el, iar producatorii nu fac altceva decat sa isi protejeze veniturile. Acum, cu perspectiva unei cote aditionale de petrol si din partea Iranului in 2016, reechilibrarea pietei va depinde de cat din productie vor taia producatorii non-OPEC, in contextul unei potentiale continue deprecieri a preturilui la petrol si o suprasaturatie a cererii din partea tarile emergente.

La toate acestea, se adauga si posibilitatea ca in 2016, o pondere de peste 10% dintre bancile ruse sa isi piarda licenta, potrivit agentiei ruse TASS, care il citeaza pe seful Sberbank, German Gref. "Noi estimam ca 10% dintre banci vor avea licenta de functionare revocata anul viitor. Nivelul de adecvare a capitalului este de 13%. Sistemul bancar trebuie sa ramana intr-o zona de atentie sporita", a spus seful Sberbank. El a dat vine atat pe consecintele crizei financiare care si pe politicile impuse de catre Banca Centrala a Rusiei, in ultimii ani.

Unde exista potential de crestere pentru Rusia?

Pe de alta parte, odata ce sanctiunile impuse Iranului au fost ridicate, Rusia poate obtine o serie de contracte importante in industria e armament. Si, desi exista inca un embargo in vigoare pentru urmatorii 5 ani cu privire la achizitia anumitor echipamente militare Iranul se pregateste serios sa cumpere avioane fara pilot, dispozitive de comunicare si alte sisteme non-combatante.

Un alt domeniu cu potential de crestere pentru Rusia este agricultura. Avand in vedere ca guvernele europene si Statele Unite au impus Rusiei embargo asupra importurilor, industria locala de bunuri de consum si sectorul agriculturii au beneficiat de o "politica de substituie de import" in speranta autoritatilor de a reduce dependenta rusa de importurile internationale. In plus, in contextul reducerii increderii investorilor, rubla si-a pierdut aproximativ jumatate din valoare in raport cu dolarul de la inceputul anului 2014. Aceasta devalorizare a stimulat exporturile de bunuri rusesti, iar competitivitatea acestora a sporit pe piata globala.

Cu toate acestea, cum agricultura si vanzarile de armament si echipamente militare constituie o proportie relativ redusa din PIB-ul Rusiei, chiar si o crestere importanta a acestora in ceea ce priveste volumul exporturilor, este cel mai probabil anulata de asteptarile din industria de petrol pe 2016. O continuare a scaderii pretului la petrol ramane in continuare cea mai importanta amenintare la adresa economiei ruse, iar o cota de 30$ pe barilul de petrol ar putea reprezenta poate pragul dupa care economia Rusiei devine serios amenintata.

In realizarea acestui articol au fost utilizate urmatoarele surse: Mediafax, Interfax, TASS, The Market Mogul, The Moscow Times, Saxo Bank.

Sursa foto: andriano.cz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri