UE, SUA si Canada au hotarat sa inainteze la OMC conflictul lor cu Beijingul, referitor la taxele vamale practicate de China la importurile din UE de piese destinate industriei de automobile si au solicitat crearea unei comisii speciale care sa solutioneze diferendul
"Canada, SUA si UE solicita crearea unei comisii speciale la OMC, pentru a obtine accesul corect pe piata chineza. China continua sa impuna taxe vamale incorecte pentru componentele destinate industriei constructoare de automobile, fapt care contravine obligatiilor pe care aceasta tara si le-a luat la OMC", a declarat potrivit NewsIn ministrul canadian al comertului international, David Emerson.

"Am incercat indelung sa gasim, prin negocieri, o solutie acceptabila pentru aceasta problema, insa, fara un angajament din partea Chinei, nu avem de ales", a declarat, la randul sau, comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, care negociaza la OMC in numele UE.

Autoritatile chineze practica taxe vamale la importul din UE, pentru masini si componente separate, mai mari decat costul unei masini asamblate de constructorii straini, in China, cu cel putin 60%. Acuzatorii vad aceasta masura ca fiind o modalitate ascunsa de a impune pe piata un nivel minim de 40% de marfa locala, violand angajamentele pe care China le-a luat la OMC, in momentul aderarii sale.

Comisia Europeana estimeaza ca producatorii europeni, care reprezinta, in acest moment, intre a cincea parte si un sfert din piata de automobile produse in China, ar putea fi defavorizati, comparativ cu competitorii lor care folosesc piese fabricate autohton.

Canada, la randul sau, este un important exportator de piese destinate industriei chineze constructoare de automobile. Importurile in China, de piese din Canada, in perioada 2003-2005, au atins nivelul mediu de 227 de milioane de dolari americani anual.

Acuzatorii doresc ca plangerea lor sa fie examinata la OMC, pe 28 septembrie. Regulamentele OMC permit Chinei sa blocheze aceasta cerere prima data. Daca se va intampla acest lucru, a doua solicitare de acest tip a Comisiei Europene va fi facuta in octombrie. in pofida faptului ca procedura a fost lansata oficial la OMC, acuzatorii lasa, inca, poarta deschisa pentru gasirea unui posibil acord amiabil cu China. "Este important ca aceasta chestiune sa fie solutionata cat mai repede, cat mai constructiv si amical cu putinta", a declarat Mandelson.

Aceasta este a doua situatie in care China face obiectul unei plangeri depuse la OMC, de la aderarea sa, la sfarsitul anului 2001. Prima plangere a fost depusa in luna martie 2004, de SUA, referitor la tratamentul fiscal preferential aplicat fabricantilor chinezi de produse electronice.

Autoritatile de la Washington si cele de la Beijing au ajuns la un compromis, patru luni mai tarziu, prin consultari bilaterale, fara a fi fost nevoie de interventia OMC-ului pentru solutionarea diferendului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri