Zeci de mii de polonezi au marsaluit la Varsovia, dar si in alte orase din tara, sambata, in semn de protest fata de rolul presedintelui si noului sau Guvern conservator in disensiunile politice tot mai acute care afecteaza tara, relateaza AP in pagina electronica.

O noua formatiune - care se autointituleaza Comisia pentru Apararea Democratiei - a organizat aceste marsuri, carora li s-au alaturat partide din opozitie.
Protestatarii il acuza atat pe presedintele Andrzej Duda, cat si noul Guvern, ca incalca Legea fundamentala prin adoptarea unor masuri in vederea numirii unor noi judecatori la Tribunalul Constitutional, cea mai inalta instanta judiciara din tara, noteaza Mediafax.

Duda este aliatul Partidului Lege si Justitie (PiS, la guvernare), care a ajuns la putere luna trecuta si care incearca sa-si plaseze judecatori loiali la Curtea Constitutionala. Confruntarile tot mai puternice dintre Guvern si opozitie au subminat autoritatea Curtii.

PiS pare sa caute sa exploateze unele lacune si contradictiii din Constitutie, pe care vrea sa o modifice. Principalul partid de opozitie, care a pierdut puterea luna trecuta, pare sa exercite presiuni in vederea convocarii unor alegeri anticipate.

Aproximativ 50.000 de persoane au participat la mars la Varsovia, scandand "Vom apara Constitutia!" si "Duda trebuie sa plece!". Participantii au marsaluit de la sediul Tribunalului Constitutional la sediul presedintiei.

Marsuri similare au avut loc la Wroclaw (vest), Lublin (est), Poznan (vest) si in cel mai important port polonez la Baltica, Szczecin (mord-vest). Partidul de guvernamant a convocat un mars pentru duminica, la Varsovia, pentru marcarea a 34 de ani de la impunerea legii martiale de catre autoritatile comuniste impotriva miscarii Solidaritatea.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri