Germania vrea ajungerea la un acord pentru mentinerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, dar nu va accepta renuntarea la principii esentiale comunitare precum libertatea de circulatie si egalitatea cetatenilor statelor membre, afirma cancelarul Angela Merkel.

"Pe de o parte, vrem ajungerea la un acord cu care Guvernul britanic sa faca o campanie de succes inaintea referendumului, pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana", a declarat Angela Merkel in Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului german.

Premierul David Cameron a promis ca va organiza pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana. Liderul britanic incearca sa ii convinga pe liderii tarilor europene sa sustina ideile sale in sensul reformarii Uniunii Europene si pentru reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Blocul comunitar.

"Pe de alta parte, nu vrem si nu vom pune sub semnul intrebarii principiile esentiale ale integrarii europene. Acestea includ principiul libertatii de circulatie si principiul nediscriminarii intre cetatenii statelor membre", a subliniat Merkel.

Liderul de la Londra a anuntat patru obiective in negocierile privind reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana - protejarea pietei unice in sensul respectarii intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurential al UE, limitarea procesului de integrare europeana si restrictionarea accesului angajatilor straini la indemnizatii sociale britanice. Insa ajungerea la un acord privind reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu UE va fi o sarcina "dificila", avertiza, in noiembrie, presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au semnalat ca sunt deschisi negocierilor, trasand insa o "linie rosie" in jurul unui subiect-cheie care nu va face obiectul discutiilor - principiul liberei circulatii in spatiul UE. Un alt punct controversat al planului liderului de la Londra, care ar necesita modificarea Tratatului UE, se refera la restrictionarea accesului angajatilor europeni la indemnizatii sociale in Marea Britanie.

Cameron ar vrea ca Marea Britanie sa limiteze accesul la indemnizatii sociale, initiativa fiind contestata dur de state central si est-europene precum Polonia, Cehia si Slovacia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri