Statele membre NATO au aprobat initiativa de trimitere a unor echipamente militare suplimentare pentru monitorizarea spatiului aerian turc, dar si proceduri pentru evitarea doborarii din nou a vreunui avion militar rus, anunta secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Ambasadorii statelor membre NATO au decis vineri sa trimita in Turcia avioane si nave dotate cu radare, pentru a suplimenta capacitatile antiaeriene la frontiera cu Siria, a declarat Stoltenberg, potrivit agentiei Reuters, explicand ca sistemele au rolul de a evita doborarea vreunui avion militar rus. Jens Stoltenberg a argumentat ca este vorba de masuri pur defensive. "Am stabilit un pachet de masuri de garantie pentru Turcia, data fiind situatia instabila din regiune", a explicat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, potrivit Mediafax.

Surse militare declarau miercuri pentru Reuters ca NATO va trimite in Turcia sisteme antiaeriene de interceptare, avioane-radar de tip AWACS, o unitate navala de comanda si fregate cu sisteme antinavale si antiaeriene. Sistemele vor avea functii duble - apararea Turciei si facilitarea operatiunilor coalitiei internationale conduse de Statele Unite care efectueaza raiduri antiteroriste in Siria si Irak. In plus, prezenta NATO va tempera unele actiuni ale Turciei. "Este o initiativa care la prima vedere pare a fi o consolidare a sustinerii pentru Turcia, dar are si rolul de a constrange Ankara sa se comporte mai inteligent", a explicat Nick Witney, fost director al Agentiei Europene pentru Aparare, in prezent analist la institutul Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR).

Conform unor surse NATO, doborarea bombardierului rus a convins aliatii sa ofere mai multa sustinere Turciei, in acelasi timp reducand tensiunile dintre Moscova si Ankara prin asumarea unui rol mai mare in gestionarea riscurilor in spatiul aerian turc. "Procedurile NATO de gestionare a amenintarilor sunt mai prudente decat cele ale Turciei", a afirmat miercuri un oficial NATO. Un oficial turc a dezvaluit, fara a oferi detalii, ca Ankara si NATO intentioneaza sa creeze un sistem prin care problemele din spatiul aerian comun sa fie evitate.

Chiar daca Alianta Nord-Atlantica a sustinut public Turcia pe fondul tensiunilor cu Rusia dupa doborarea bombardierului, unele state NATO au exprimat, in privat, preocupari grave, somand Ankara sa aiba o atitudine prudenta. Relatiile dintre Rusia si Turcia s-au deteriorat grav dupa ce armata turca a doborat un bombardier rus, pe 24 noiembrie, la frontiera siriano-turca. Moscova a avertizat ca incidentul va avea consecinte grave asupra relatiilor bilaterale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri