Tarile central si est-europene care nu vor accepta refugiati conform cotelor se expun sanctiunilor, riscand sa apara probleme privind frontierele deschise ale Uniunii Europene, avertizeaza ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

"Uniunea Europeana este o comunitate de drept. Cuvantul dat conteaza. Daca nu se poate altfel, lucrurile vor fi reglate pe caile juridice prevazute", a declarat Steinmeier intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, scrie Mediafax.

"Solidaritatea europeana nu este un drum cu sens unic. Tarile care se opun primirii de refugiati trebuie sa stie ce este in joc pentru ele: frontierele deschise ale Uniunii Europene", a atras atentia seful diplomatiei germane.

"Unii dintre vecinii nostri arata mult prea usor cu degetul spre Germania si ne critica pentru venirea a un milion de refugiati din Siria si Irak; insa este vorba doar de cultura de ospitalitate germana", a subliniat Steinmeier.

Zilele trecute, cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat pentru solidaritatea tarilor central si est-europene membre UE in primirea refugiatilor, avertizand cu reducerea fondurilor statele care nu accepta extracomunitari conform sistemului de distribuire. Intrebat, in cursul unui interviu acordat publicatiei Die Welt, ce se poate face pentru ca tarile central si est-europene sa accepte mai multi refugiati extracomunitari, Werner Faymann a afirmat: "Solidaritatea nu este un drum cu un singur sens. Cine primeste fonduri din bugetul Uniunii Europene nu poate pur si simplu sa refuze distribuirea proportionala a refugiatilor. Cine refuza risca sa puna sub semnul intrebarii intreaga schema bugetara europeana, (...) fiind dificil de crezut ca va putea beneficia in continuare de aceste fonduri".

Nu este prima data cand Werner Faymann evoca aceasta idee. In septembrie, cancelarul Austriei critica vehement tarile est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigrantilor propuse de Comisia Europeana, cerand penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene. "Oponentii sistemului cotelor privind imigrantii nu ar trebui sa fie prea siguri de aceasta pozitie". Oricine se sustrage responsabilitatilor trebuie sa fie penalizat financiar, "spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiaza in principal statele est-europene membre UE", avertiza Faymann.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, in septembrie, sa distribuie pe baza de cote 160.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in spatiul UE. Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata. Dupa atentatele comise la Paris in noiembrie, Polonia a semnalat ca nu va mai primi refugiati.

Sursa foto: Franc elvetian si euro / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri