Turcia nu ia in serios amenintarile Rusiei, deoarece "KGB-ul nu mai exista", a declarat premierul Ahmed Davutoglu, dupa ce presedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat ca Administratia Recep Tayyip Erdogan se apropie de sfarsit.

"Guvernul Turciei nu ia in serios pozitiile dure ale presedintelui Vladimir Putin si nu va raspunde comentariilor insultatoare si nediplomatice", a declarat Ahmet Davutoglu, conform ziarului Hurriyet, scrie Mediafax.

"Probabil ca Vladimir Putin isi aminteste de activitatile pe care le avea pe vremea KGB-ului, dar KGB nu mai exista de mult timp iar propaganda sovietica tine de domeniul istoriei", a adaugat seful Guvernului de la Ankara.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a continuat sambata declaratiile critice la adresa Turciei, pe fondul tensiunilor generate de doborarea unui bombardier rus pe 24 noiembrie. Cu ocazia Zilei serviciilor secrete ruse, Putin a declarat, referindu-se la Administratia de la Ankara, condusa de presedintele Recep Tayyip Erdogan: "Nimic nu este etern sub soare".

Vladimir Putin afirma joi ca doborarea bombardierului rus a fost un "act inamic" al Turciei pentru a face pe placul Statelor Unite, avertizand ca fortele ruse vor dobori orice aparat militar rus care va intra in Siria. "Daca doborarea avionului rus ar fi fost un accident, asa cum sustine Turcia, ar fi trebuit sa prezinte scuze; in schimb, turcii au cautat sustinerea NATO. Nu exista nicio posibilitate de a ajunge la un acord cu Turcia. Prin doborarea bombardierului Suhoi Su-24, poate ca Turcia a vrut sa faca pe placul Statelor Unite, poate ca autoritatile turce au vrut sa arate Statelor Unite si Uniunii Europene ca sunt un partener de incredere", a adaugat liderul rus, trecand la amenintarea directa a Ankarei. "Daca pana acum aviatia militara turca incalca frecvent spatiul aerian sirian, sa o faca si acum!", a avertizat Vladimir Putin, amintind ca Rusia a instalat sisteme antiaeriene S-400 pe teritoriul Siriei.

Relatiile dintre Rusia si Turcia s-au deteriorat grav dupa ce armata turca a doborat un bombardier rus, pe 24 noiembrie, la frontiera siriano-turca. Moscova a avertizat ca incidentul va avea consecinte grave asupra relatiilor bilaterale.

Turcia retrage efective militare suplimentare din nordul Irakului, la insistentele Statelor Unite

Turcia a decis sa retraga efective militare suplimentare din nordul Irakului, la insistentele Statelor Unite, admitand ca exista probleme de comunicare pe aceasta tema cu Administratia de la Bagdad, informeaza site-ul agentiei Associated Press.

"Recunoscand preocuparile Irakului si in conformitate cu indeplinirea sarcinilor de combatere a retelei teroriste Stat Islamic, Turcia continua retragerea efectivelor militare din provicia Niniveh", a transmis Ministerul turc de Externe. Armata turca a retras luni un detasament trimis in zona Bashiqa, situata in apropiere de Mosul, oras aflat sub controlul retelei teroriste Stat Islamic.

Retragerea in continuare a efectivelor este rezultatul presiunilor exercitate de presedintele SUA, Barack Obama, care a indemnat Turcia sa atenueze tensiunile cu Irakul. Turcia a trimis pe 4 decembrie 150 de militari, tancuri si sisteme de artilerie in nordul Irakului, in cadrul misiunii de antrenare a militiilor tribale care lupta impotriva retelei teroriste Stat Islamic (SI) in apropiere de orasul Mosul. Bagdadul a cerut retragerea imediata a trupelor turce din nordul Irakului, denuntand o "incursiune" si o incalcare a suveranitatii sale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri