O pandemie severa de gripa aviara ar putea costa economia mondiala mai mult de 3% din produsul intern brut al tuturor economiilor, a avertizat, duminica, responsabilul programului contra gripei aviare din cadrul Bancii Mondiale, Jim Adams.
"Banca mondiala estimeza ca o pandemie de gripa aviara ar putea costa mai mult de 3% din produsul intern brut mondial al tuturor statelor, ca urmare a impactului puternic asupra comertului si activitatilor economice", a precizat Adams. Acest lucru ar insemna "mai mult de o mie de miliarde de dolari, poate chiar si mai mult", a adaugat acesta, informeaza NewsIn.

Gripa aviara s-a extins deosebit de mult in ultimele luni, afectand zone din Asia de sud, Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Pana in acest moment au murit 144 de persone, din cele 244 de cazuri de infectie depistate in zece tari. "Sunt de parere ca am fost foarte norocosi pana acum deoarece numarul persoanelor care au putut fi expuse la virusul H5N1 ar fi putut fi foarte mare, poate chiar de milioane", a continuat responsabilul Bancii.

Comunitatea internationala s-a mobilizat in fata acestui pericol si exista promisiuni de fonduri de peste doua miliarde de dolari, facute cu ocazia conferintei internationale de la Beijing de la inceputul anului 2006, pentru lupta impotriva virusului. Din aceasta suma, peste 1,2 miliarde sunt alocate luptei impotriva virusului in statele sarace sau in curs de dezvoltare.

Coordonatorul programului de lupta impotriva gripei aviare din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, David Nabarro, a insistat ca guvernele sa fie pregatite pentru eventualitatea in care virusul ar deveni transmisibil de la om la om. Momentan acest lucru nu se intampla, dar daca se va intampla, guvernele ar trebui sa fie gata cu strategii care sa mentina si sa apere continuitatea activitatii economice si a sistemelor de securitate si ajutor medical.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri