Principalii responsabili ai Fondului Monetar International (FMI) au anuntat, duminica, intentiile de a demara o vasta reforma interna, ce presupune, printre altele, acordarea unui statut mai important pentru patru puternice economii emergente - China, Coreea de Sud, Turcia si Mexic
Comitetul Financiar al FMI a aprobat proiectul de reforma, care acum trebuie sa fie validat de catre cele 184 de state membre ale Fondului, cu ocazia intalnirii ce va avea loc, marti, la Singapore, a precizat seful Comitetului, ministrul britanic al finantelor, Gordon Brown, informeaza NewsIn.

"Acest proiect reprezinta cea mai importanta reforma a Fomdului din ultimii 60 de ani", a precizat acesta cu ocazia unei conferinte de presa. El a adaugat ca acest program, daca va fi aprobat, va permite realizarea de progrese substantiale in ceea ce priveste repartizarea puterii de vot, conform cu importanta statelor in cadrul economiei mondiale. Intr-o prima etapa, China, Coreea de Sud, Turcia si Mexicul vor primi o cota-parte din puterea de vot in cadrul FMI conforma cu cresterea puterii economiilor proprii pe plan mondial.

Apoi Fondul va negocia o noua formula de calcul privind cotele-parte a tuturor statelor membre, ceea ce va permite majorarea puterii de vot a unui al doilea val de state ale caror economii se afla in crestere. In principal se doreste o alocare mai corecta a puterii de vot in cadrul institutiei financiare, conform produsului intern brut a statelor membre.

Se asteapta ca procesul de negociere sa fie inversunat, deoarece multe din micile state europene vor pierde, conform procesului de realocare a puterii de vot, o parte din influenta in cadrul FMI. Statele Unite si Uniunea Europeana nu au primit bine aceste propuneri de reforma, deoarece proiectul implica reducerea puterii acestora de vot in cadrul FMI. Momentan SUA detine cea mai mare cota de reprezentare in cadrul FMI, de 17,1% din puterea de vot, ceea ce le confera, de facto, un drept de veto. Statele membre ale UE dispun impreuna de o cota de reprezentare de aproximativ 32% din puterea de vot in cadrul FMI.

Seful FMI avertizeaza asupra deprecierii economiei SUA

Seful Fondului Monetar International (FMI), Rodrigo Rato, a avertizat responsabilii politici sa fie pregatiti pentru o scadere a economiei Statelor Unite ale Americii (SUA), in ciuda semnalelor pozitive de crestere ale economiei globale.

Rato a precizat, in deschiderea intrunirii Comitetului Financiar al FMI desfasurat la Singapore, ca ratele dobanzilor ar putea creste in SUA, Uniunea Europeana si Japonia, adaugand ca responsabilii politici ar trebui sa " planuiasca din timp politicile economice pentru a contracara eventualele probleme" ce provin din cresterea tendintelor inflationiste in statele dezvoltate, reducerea ritmului de crestere economica a SUA, preturile ridicate la petrol si tendintele economice protectioniste.

Pentru a contracara tendintele inflationiste din SUA, Rezerva Federala (organismul bancar central al Statelor Unite) ar putea fi fortata sa majoreze ratele dobanzilor. In cazul Japoniei, autoritatile nu vor fi nevoite sa majoreze foarte mult ratele dobanzilor, deoarece aici tendintele inflationiste sunt mai scazute.

In ceea ce priveste zona euro, Rato este de parere ca necesitatea de majorare a ratelor dobanzilor este in directa legatura cu ritmul de recuperare economica a celor 12 state membre, pentru moment tendintele inflationiste ale blocului european fiind tinute sub control. Referindu-se la economiile in curs de dezvoltare, Rodrigo Rato a mentionat nevoia de a continua a reformele pietelor de capital si a sectorului financiar chinez, adaugand ca este nevoie de eliminarea barierelor economice care afecteaza competitivitatea din zona.

Optimist in privinta reluarii procesului de negociere de la Doha

In ceea ce priveste procesul de negociere e la Doha, principalii responsabili ai FMI s-au declarat optimisti privind reluarea negocierilor privind liberalizarea comertului mondial a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

"Dupa incheierea reuniunii noastre si analizand semnalele ce vin din diferite directii, pot spune ca sunt increzator in sansele reluarii procesului de negociere de la Doha", a precizat seful Comitetului Financiar al FMI, ministrul britanic de finante, Gordon Brown cu ocazia unei conferinte de presa tinuta in Singapore, unde are loc intalnirea anuala a Fondului.

Comitetul Financiar al FMI s-a declarat, intr-un comunicat, a fi "profund dezamagit" de esecul din iulie al procesului de negociere, de la Doha, privind liberalizarea economiei mondiale, tinut in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). In acel moment Comitetul avertiza comunitatea internationala sa nu cada in capcana tendintelor economice protectioniste. Secretarul general al OMC, Pascal Lamy, s-a prezentat, duminica, in fata Comitetului Financiar al FMI pentru a avertiza asupra pericolelor impasului in care se afla momentan ciclul de negocieri de la Doha.

Reprezentantii SUA prezenti la Singapore au tinut sa reafirme pozitie lor de principiu declarand ca "doresc o concluzionare pozitiva a procesului de la Doha dar ca si celelalte state ale OMC trebuie sa isi asume un rol activ pentru reluarea acestui proces", conform secretarului american al Trezoreriei, Henry Paulson. Negocierile de la Doha s-au blocat in mare parte datorita unui diferend intre SUA si Uniunea Europeana privind subventiile pentru sectorul agricol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri