Europa a traversat criza dupa criza de la startul anului 2015 si pana la finalul acestuia. Atacuri teroriste, falimente politice si un aflux nemaintalnit de imigranti extracomunitari au aratat impasul in care se afla Uniunea Europeana, care in loc sa protejeze cetatenii europeni, ea insasi a devenit "o amenintare" la adresa batranului continent, scrie The Telegraph, care compara un eventual esec al constructiei europene cu sfarsitul regimului Nicolae Ceausescu.

In plus, fata de crizele fierbinti de anul trecut - cu potential real de o noua escaladare, in contextul in care, de exemplu, Uniunea Europeana prognozeaza un nou aflux de pana la 3 milioane de imigranti extracomunitari in 2016 - Marea Britanie se pregateste sa toarne un surplus de instabilitate in acest mix cu un referendum despre decizia daca sa paraseasca UE sau nu. Odata considerata o perspectiva putin probabila, acum analistii acorda o probabilitate de pana 50% sansei ca alegatorii britanici, speriati de afluxul de imigranti, sa "rupa" natiunea insulara de un continent asaltat de lupte existentiale, noteaza The Washington Post.

Daca acest Brexit va avea loc, va marca, de asemenea, primul moment din istoria constructiei europene in care o tara alege sa se retraga din Uniunea Europeana, opus a ceea ce a fost considerat o extindere inexorabila a blocului creditat cu aducerea pacii si stabilitatii pe pamanturile sangeroase din punct de vedere istoric ale Europei. The Telegraph sugereaza, in acest sens, "aroganta, indaratnicia si vanitatea" care au caracterizat raspunsul oficialilor de la Bruxelles la solicitarea premierului britanic David Cameron de renegociere a relatiilor cu UE.

Inainte de organizarea referendumului britanic cu privire la statulul de membru UE, care trebuie desfasurat pana la finele anului 2017, primul ministru britanic a solicitat doar un pachet modest de reforme. Cu toate acestea, liderii UE au refuzat neclintit orice modificare chiar si minora in ceea ce priveste drepturile imigrantilor de a pretinde ajutor social. Orice solicitare pentru o schimbare din mers este respinsa direct de Bruxelles, pentru ca nimanui nu ii este permis sa conteste aceasta cursa catre o "uniune tot mai stransa". In mentalitatea elitei conducatoare a Uniunii Europene, triumful final al superstatului federal este inevitabil, scrie The Telegraph.

Realitatea este insa ca Uniunea Europeana se afunda in probleme structurale. Edificiul federalismului pare ca se tot prabuseste, rupt de propriile sale contradictii ruinatoare si esecuri spectaculoase. Uniunea Europene a promis sa aduca pace si prosperitate, dar a alimentat numai datorii, disperare si dezintegrare, in special in tarile periferice, numite ironic drept PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania). In acest context, 2016 ar putea reprezenta anul in care UE se va dezintegra, ceea ce va face ca referendumul britanic irelevant.

Economia batranului continent va juca, cu siguranta, un rol major in orice colaps, in pofida unui control fiscal tot mai mare si a propagandei nesfarsit de optimista de la Bruxelles. Dificultatile cu care se confrunta moneda euro nu au disparut insa, iar cresterea economica medie in UE ramane anemica. In acelasi timp, rata somajului in Spania este de 23%, iar in Grecia a ajuns la 25%. Impunerea acelorasi decizi de la centru in Zona Euro in cazul unor economii cu cicluri economice diferite, precum cea a Germaniei si a Greciei, de exemplu, a fost inca de la inceput condamnata la datorii si paralizie structurala pentru cea mai slaba dintre acestea.

UE si obsesia sa pentru diversitate culturala

The Telegraph continua tirul asupra constructiei europene si noteaza ca un colaps economic iminent va fi agravat de dezastrul imigratiei, care "ameninta sa sfasie structura sociala" a Europei. "In loc de a apara civilizatia europeana, UE a reprezentat mai degraba un vehicul pentru distrugerea patrimoniului si identitatii europene, prin obsesia nelimitata cu frontierele deschise si diversitatea culturala. Anul trecut, mai scrie publicatia britanica, mai mult de un milion de imigranti extracomunitari au ajuns in Europa ilegal in 2015, iar majoritatea acestora sunt analfabeti si provin din zone cu mari probleme de sanatate publica, aflate in conflict.

"Dupa ce si-a batut joc de patriotism, a ridiculizat conceptul de suveranitate nationala si a transformat intr-un fetis conceptul de libera circulatie, UE se afla in pozitia de a nu mai putea face nimic pentru a stopa valul de imigranti", mai scrie The Telegraph. Angela Merkel s-a aflat in centru de fiecare data, prin rolul de varf de lance al diplomatiei UE pe care l-a jucat in relatiile cu Moscova, in negocierea cu Atena a conditiilor dure prevazute de planurile de salvare a tarii de la faliment sau prin pozitia pe care a adoptat-o fata de valul de refugiati, fara precedent la nivel mondial de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent.

Insa decizia sa, de a le deschide larg usa refugiatilor sirieni i-a diminuat popularitatea si a lasat-o pe conducatoarea primei economii europene izolata intr-o serie de probleme-cheie printre cele 28 de state membre ale UE. Tot ea este numita "mama Merkel" de catre refugiati, care se inghesuie sa-si faca selfie-uri cu ea si este prezentata in chip de Maica Tereza de catre Spiegel.

UE ar putea sfarsi ca regimul Nicolae Ceausescu

Toate acestea au creat un val deziluzie profunda in ceea ce priveste viitorul constructiei europene, reflectata in cresterea cu inversunare a miscarilor anti-imigratie in Europa, chiar anti-UE, cum ar fi Frontul National in Franta, Partidul olandez pentru Libertate sau Democratii Suedezi. Aceasta furie adunata in randul europenilor s-ar putea transforma intr-o rebeliune deschisa in 2016, in cazul in care criza imigrantilor extracomunitari va duce cu sine la o serie de atacuri teroriste islamiste. Daca ceea ce este mai rau se va intampla, toate retorica din partea UE cu privire la pace si unitate va suna ofensiv fara de substanta.

Este usor de imaginat, mai scrie The Telegraph, "cum mitingurile de masa pentru victimele terorismului s-ar putea transforma in demonstratii violente impotriva Bruxelles, iar birocratii europeni vor ramane uluiti si speriati, asa cum a fost Nicolae Ceausescu la momentul confruntarii cu o multime ostila la Bucuresti, in 1989, cu doar putin timp inainte de caderea regimului sau. Carnagiul de pe strazi ar putea reprezenta simbolul suprem al esecului constructiei europene si catalizatorul pentru caderea a ceea ce se numeste UE".

Sursa foto: Efired / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri