Cel putin cinci rezervoare petroliere au fost cuprinse de incendii in cea de-a treia zi de ofensiva lansata de gruparea terorista Statul Islamic asupra principalelor depozite petroliere din nordul Libiei, situate la Al-Sidra, Ras Lanuf si Brega, informeaza agentia Reuters.

Un purtator de cuvant al fortelor libiene ale instalatiilor petroliere, Ali al-Hassi, a indicat, miercuri, ca situatia in apropierea depozitelor petroliere din Al-Sidra si Ras Lanuf, inca se afla sub controlul garzilor, in cea de-a treia zi de confruntari armate cu militantii Statul Islamic, potrivit Mediafax. Cel putin noua membri ai garzilor libiene au murit si peste 40 au fost raniti in cursul zilelor de luni si marti, a precizat al-Hassi.

De asemenea, au fost descoperite corpurile a 30 de combatanti ai gruparii Statul Islamic si au fost capturate doua tancuri militare si alte autovehicule ale militantilor islamisti. In confruntarile cu militantii SI, au intervenit si fortele loiale ale Congresului General National (GNC) - guvernul libian recunoscut pe plan international cu sediul la Tripoli, capitala Libiei.

Pompierii incearca sa controleze patru incendii izbucnite in depozitele petroliere din apropierea orasului Al-Sidra si unul de langa Ras Lanuf. Doua rezervoare petroliere au fost incendiate de combatantii Statul Islamic, iar flacarile s-au extins la alte trei containere. Potrivit unui specialist in domeniul petrolier din estul Libiei, Mohamed al-Manfi, cantitatea de petrol din rezervoare este estimata la 420.000-460.000 de barili de petrol.

Al-Sidra si Ras Lanuf se afla intre orasul Sirt, aflat sub controlul retelei teroriste Stat Islamic din luna iunie, si orasul Benghazi. Instabilitatea actuala din Libia a aparut in urma unei revolte din 2011 impotriva dictatorului Muammar al-Gaddafi, presedinte al Libiei in perioada 1969-2011, instabilitate de care a profitat organizatia terorista Stat Islamic pentru a se infiltra in tara.

Din august 2014, Libia se confrunta cu un conflict intre cele doua guverne ale tarii, cel recunoscut pe plan international, cu sediul in Tobruk, si cel islamist cu sediul in Tripoli. Conflictul a divizat sute de mii de oameni, suplimentand valul de refugiati care se indreapta spre Europa, traversand Marea Mediterana.

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat, pe data de 17 decembrie, un acord intermediat de ONU pentru formarea unui guvern unitar cu sediul la Tripoli. ONU a aprobat acest acord la sfarsitul lunii decembrie, insa noul Guvern trebuie sa mai obtina votul pozitiv din partea Parlamentului legitim din estul tarii, inainte de 17 ianuarie, dar presedintele legislativului se opune acestui acord. Libia dispune de cele mai importante rezerve de petrol din Africa, estimate la 48 de miliarde de barili.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri