Iranul a scos miezul din reactorul cu apa grea de la Arak, iar inspectori ONU urmeaza sa viziteze joi instalatia pentru a verifica aceasta etapa cruciala in implementarea de catre Teheran a acordului in dosarul nuclear cu marile puteri, potrivit televiziunii de stat, relateaza Reuters online.

Scoaterea miezului din reactorul de la Arak va elimina in mare masura capacitatea Republicii islamice de a produce plutoniu care poate fi folosit in scopuri militare. Aceasta etapa a fost una dintre cele mai dificile probleme de solutionat in timpul indelungilor negocieri cu privire la dosarul nuclear iranian cu sase mari puteri , conform Mediafax.

"Cuva cu miezul reactorului de la Arak a fost scoasa (...), iar inspectori AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) vor vizita instalatia pentru a verifica acest lucru si a raporta Agentiei (...). Suntem pregatiti pentru Ziua Implementarii acordului", a declarat Behrouz Kamalvandi, un purtator de cuvant al Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica (OIEA).

Kamalvandi a declarat ca "Ziua Implementarii" - in care urmeaza sa inceapa procesul ridicarii sanctiunilor impuse Teheranului, in schimbul limitarii programului nuclear iranian, in baza acordului din iulie 2015 - va veni "foarte curand".

Potrivit acordului, sanctiunile internationale impuse Republlicii islamice vor fi ridicate imediat dupa ce AIEA confirma ca Teheranul si-a respectat angajamentele asumate. Oficiali iranieni se asteapta ca acest raport AIEA sa fie publicat vineri. Agentia ONU, cu sediul la Viena, a refuzat, pana in prezent, sa comenteze pe tema acestui raport.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif si Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini urmeaza sa emita un comunicat de presa comun, sambata sau duminica, pe tema "Zilei Implementarii" acordului in dosarul nuclear si a ridicarii sanctiunilor, potrivit unor oficiali iranieni.

Sanctiuni americane si europene au blocat exporturi iraniene de aproximativ 1,5 milioane de barili de titei pe zi incepand de la inceputul lui 2012, reducand astfel exporturile iraniene de petrol cu 60%, la aproximativ un milion de barili pe zi.

Teheranul a redus in ultimele luni, in mod considerabil, numarul centrifugelor instalate la uzinele de imbogatire a uraniului de la Fordo si Natanz si a transferat tone de uraniu slab imbogatit in Rusia.

"Locul miezului (reactorului) va fi umplut cu ciment (...). Initial miezul urma sa fie taiat in bucati, insa nu am acceptat, deoarece vrem sa-l pastram ca pe un simbol al industriei nucleare a Iranului", a declarat Kamalvandi pentru televiziunea de stat.

Sursa foto: SpaceKris / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri