Presupusi islamisti au ucis cel putin 20 de persoane si au luat ostatice altele, vineri seara, intr-un hotel din centrul capitalei Ouagadougou, foarte frecventat de occidentali, au anuntat autoritatile din Burkina Faso si directorul unui spital, relateaza Reuters.

Atacul, lansat vineri seara la hotelul Splendid, frecventat de straini, situat in cartierul de afaceri din capitala, a fost revendicat de Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI), a anuntat organizatia SITE, specializata in supravegherea retelelor islamiste. Directorul spitalului universitar din Ouagadougou a declarat sambata dimineata ca raniti ingrijiti in aceasta institutie au spus ca au vazut cel putin 20 de cadavre in hotel si in imprejurimi, potrivit Mediafax.

Ministrul de Externe Alpha Barry a vorbit putin mai inainte de "mai multi morti" si a anuntat ca fortele de ordine se pregateau sa ia cu asalt presupusii islamisti care s-au baricadat inauntru impreuna cu ostatici. Nationalitatea victimelor si ostaticilor nu a fost precizata pentru moment.

Alpha Barry a declarat pentru Reuters ca o sustinere din partea fortelor speciale franceze nu este exclusa in asaltul de la hotelul Splendid, unde un nou schimb de focuri a izbucnit catre ora 0.40 GMT (2.40, ora Romaniei), dupa o ora de acalmie. Un reprezentant al armatei americane a declarat ca Parisul a solicitat ajutorul mijloacelor de supraveghere si recunoastere apartinand Statelor Unite.

Hotelul, de cinci etaje, este frecventat uneori de militari francezi din cadrul Operatiunii Barkhane, o forta cu baza in Ciad a carei misiune este sa lupte impotriva gruparilor armate jihadiste din Sahel.

Cel putin trei islamisti

Atacatorii - care ar fi cel putin trei si ar purta turbane potrivit unor martori - au patruns vineri seara in hotel si au mitraliat restaurantul Capuccino, de asemenea frecventat de straini, situat de cealalta parte a strazii. "Tocmai deschiseseram, cand am auzit focuri de arma. Trei barbati trageau in aer", a declarat Vital Nounayon, un angajat al restaurantului.

"Multi oameni si-au parasit masinile si motocicletele si au fugit. Ei (atacatorii) au incendiat masinile. Au deschis focul si asupra restaurantului Capuccino, din fata hotelului, dupa care au dat foc", a adaugat el. Doua masini au explodat, iar un schimb de focuri violent a izbucnit la sosirea fortelor de ordine, a constatat un jurnalist Reuters.

Atacatorii s-au baricadat dupa aceea in hotel, impreuna cu ostatici, iar forte de ordine depuneau eforturi sa stabileasca numarul acestora inainte sa porneasca asaltul, a declarat un ofiter din cadrul Jandarmeriei nationale, care a solicitat protectia anonimatului.

O interdictie de circulatie a fost decretata incepand de la ora 23.00 GMT (1.00, ora Romaniei) si pana la ora 6.00 GMT (8.00, ora Romaniei), a anuntat ambasadorul Frantei la Ouagadougou Gilles Thibault, intr-un mesaj postat pe Twitter. Ambasada Frantei a creat o celula de criza pentru cei 3.500 de francezi care traiesc in Burkina Faso si i-a indemnat sa stea acasa.

Primul atac islamist la Ouagadougou

In cazul in care pista Al-Qaida se confirma, va fi pentru prima data cand o grupare islamista efectueaza un atac la Ouagadougou. Intr-un comunicat, AQMI precizeaza ca atacul este opera uneia dintre filialele sale - Al Mourabitoune - o grupare condusa de catre jihadistul algerian Mokhtar Belmokhtar, care a revendicat luna trecuta atacul de la hotelul Radisson din Bamako, in Mali.

Burkina Faso se confrunta cu tulburari de la indepartarea de la putere, in octombrie 2014, a presedintelui Blaise Compaoré, in urma unei revolte populare, insa - spre deosebire de Mali, cu care se invecineaza - aceasta tara, a carei populatie este in proportie de 60% musulmana, a fost ocolita in mare masura de violente islamiste.

Acest atac reprezinta o provocare pentru noul presedinte Roch Marc Kaboré, ales in noiembrie 2015, care a numit miercuri un Guvern de 30 de membri, inclusiv o serie de figuri noi, marcand astfel o ruptura cu era Compaoré. In decembrie Ambasada Frantei le-a recomandat francezilor sa evite sa se deplaseze in estul Burkina Faso, in urma unor informatii potrivit carora jihadisti din Mali au amenintat ca vor rapi straini.

In mai 2015, gruparea islamista Al Mourabitoune a anuntat ca detine un cetatean roman, rapit in aprilie, intr-o mina din nordul Burkina Faso. In octombrie, aproximativ 50 de persoane inarmate au atacat o brigada a Jandarmeriei, in apropiere de frontiera cu Mali, omorand trei oameni. Guvernul de la acea vreme a imputat acest atac liderilor unei lovituri de stat esuate, date cu o luna inainte de membri din cadrul Regimentului pentru Securitate Prezidentiala (RSP). Grupari islamiste au comis, in ultimii ani, un anumit numar de atacuri in tari din Africa de Vest care se invecineaza cu Sahelul.

Gilles Paire / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri