FMI a redus estimarile de crestere a economiei mondiale in 2016 si 2017, din cauza declinului preturilor materiilor prime, a blocajului politic din Brazilia care impinge tara in recesiune, a prabusirii cotatiilor petrolului si a aprecierii dolarului, care limiteaza perspectivele economiei americane.

Economia globala va avansa cu 3,4% in acest an, anticipeaza FMI in raportul revizuit referitor la Perspectiva Economiei Mondiale publicat marti, sub ritmul de 3,6% anticipat in octombrie, transmite Reuters , conform Mediafax.

Fondul se asteapta ca economia mondiala sa inregistreze un avans de 3,6% in 2017, fata de estimarea de 3,8% publicata in urma cu trei luni.

"Anul care vine va fi un an cu provocari mari, iar decidentii trebuie sa se gandeasca cum sa reziste pe termen scurt si la solutii de stimulare a cresterii, dar este vorba si despre perspectivele pe termen lung", afirma economistul sef al FMI, Maurice Obstfeld, intr-un articol care insoteste raportul.

Potrivit FMI, economia globala a avansat anul trecut cu 3,1%, cel mai lent ritm dupa recesiunea din 2009. Cresterea pietelor emergente si a statelor aflate in dezvoltare a incetinit in 2015 pentru al cincilea an consecutiv.

Riscurile din economia mondiala sugereaza crestere mai lenta, iar lumea se confrunta cu trei mari ajustari, incetinirea pietelor emergente, trecerea Chinei de la o crestere sustinuta de exporturi si productie la una alimentata de consum si renuntarea treptata de catre Rezerva Federala a Statelor Unite la politica dobanzilor ultra-scazute.FMI avertizeaza ca cresterea economiei mondiale poate fi deviata de la parcursul normal daca aceste probleme nu sunt administrate corect.

Perspectiva de incetinire a cresterii mondiale si turbulentele din piete umbresc Forumul Economic Mondial care are loc in aceasta saptamana la Davos, la care vor fi prezenti directorul general al FMI Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, guvernatorul Bancii Japoniei, Haruhiko Kuroda, si guvernatorul bancii centrale din India, Raghuram Rajan, alaturi de peste 2.500 de oficiali, sefi de companii, investitori si membri ai mediului universitar.

"Nu imi pot imagina ca la Davos nu se va vorbi foarte mult despre starea economiei mondiale", a declarat Edmund Phelps, laureat al unui premiu Nobel in economie, care preda la Universitatea Columbia si va participa la Davos.

Unul dintre motivele inrautatirii perspectivelor mondiale este revizuirea in scadere a estimarilor de crestere economica in tarile emergente. FMI a redus prognoza pentru aceste economii de la un avans de 4,5% anticipat in octombrie la unul de 4,3%. Potrivit Fondului, in regiunile emergente economia a crescut cu 4% in 2015.

Analistii FMI au mentinut prognoza pentru economia Chineza la 6,3% pentru 2016. In cazul Braziliei, estimarea a fost redusa cu 2,5 puncte procentuale, la o contractie de 3,5% in 2016.Pentru Rusia, Fondul se asteapta la o contractie de 1% in acest an, in timp ce in octombrie anticipa un declin de 0,6%.

In cazul economiilor dezvoltate, FMI prognozeaza o continuare a redresarii, modesta si inegala.Fondul a redus estimarea privind avansul din SUA in acest an, de la 2,8% la 2,6%, cu un impact al dolarului puternic asupra productiei, in timp ce preturile scazute ale petrolului vor limita investitiile de capital.

FMI a imbunatatit prognoza referitoare la zona euro cu 0,1 puncte pentru acest an, la o crestere de 1,7%.
Institutia a mentinut estimarea privind avansul economic al Japoniei in 2016 la 1% si cea referitoare la Marea Britanie la 2,2%.

FMI a reiterat apelul ca politica monetara sa ramana relaxata in tarile dezvoltate, iar guvernele sa creasca cheltuielile publice acolo unde este posibil si sa continue reformele structurale.

Pe fondul valului de refugiati din Siria, este esential ca tarile europene sa ajute migrantii sa se integreze in economiile lor, pentru a tempera temerile legate de excluziunea sociala si costurile bugetare pe termen lung si pentru a profita de posibilele avantaje pe termen lung ale venirii acestora, considera analistii FMI.

Sursa foto: g0d4ather / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri