Inteligenta artificiala este pe cale sa declanseze schimbari terifiante pe piata muncii, milioane de medici, avocati si alti specialisti fiind in pericol sa ramana pe dinafara, avertizeaza experti participanti la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Andrew Moore, decan al facultatii de informatica de la Carnegie Mellon University, arata ca masinile efectueaza deja multe dintre "sarcinile plictisitoare ale functionarilor", computerele fiind capabile sa ajute acocatii sa pregateasca milioane de documente pentru procese, relateaza The Telegraph , conform Mediafax.

"Unul dupa altul, veti vedea ca activitati despre care credeam ca necesita inteligenta personala pot fi automatizate", a spus Moore in timpul unui seminar la Davos.

In opinia sa, multe dintre profesiile despre care oamenii cred ca necesita inteligenta, cum sunt profesiile de avocati si de medici, pot fi automatizate in mare masura, iar carierele de acest tip s-ar putea restrange.Zhang Ya-Qin, presedintele Baidu, cea mai mare companie chineza care ofera servicii de cautare pe Internet, considera ca robotizarea ii poate face pe oameni mai lenesi si mai dependenti de tehnologie.

"Pe masura ce computerele devin mai inteligente si oamenii vor fi mai dependenti de acestea, ei vor deveni mai putin inteligenti si mai lenesi, pentru ca nu vor mai gandi atat de mult cum o fac in mod normal. Acesta este un motiv de ingrijorare", a spus el.

In pofida acestor avertismente, participantii la discutii au fost de acord ca perspectiva generala a pietei muncii ramane pozitiva, rolurile urmand sa evolueze catre sectoare mai creative.

Cercetarile recente efectuate de University of Oxford arata ca terapeutii, angajatii din sectorul sanatatii si cel social sunt cel mai putin expusi la riscul automatizarii, in timp ce angajatii in activitati de telemarketing si agentii de asigurari sunt in cel mai mare pericol.

"Exista unele domenii in care ne vom folosi mai mult de roboti pentru a ajuta oamenii, care vor ramane titularii unor roluri precum invatarea copiilor mici sau ingrijirea acestora, activitati pentru care este nevoie de grija si interactiune umana", a explicat Moore.

In opinia sa vor avea loc schimbari extraordinare, dar lucrurile pe care le vor face oamenii cu ajutorul robotizarii vor deveni mai interesante.

Christopher Pissarides, detinatorul unui premiu Nobel in Economie, si Erik Brynjolfsson, profersor la MIT, avertizeaza ca autoritatile vor fi nevoite sa reinventeze complet sistemele educationale, pentru a se adapta schimbarilor care vor fi aduse de cresterea automatizarii.Ei au spus ca incurajarea antreprenoriatului este esentiala.

"Este dificil sa inveti masinile sa fie cu adevarat creative. Este practic imposibil ca un robot sa vina cu o idee noua de afaceri", a aratat Brynjolfsson.Stuart Russell, profesor de informatica la University of California, Berkeley, este foarte optimist ca masinile pot imbunatati standardul de viata al oamenilor.

"Daca inteligenta artificiala poate amplifica inteligenta noastra, atunci am putea vorbi despre o epoca de aur a umanitatii, cu posibilitatea eliminarii bolilor si a saraciei, facilitata de tehnologie", a spus Russell.Cu toate acestea, Russell crede ca automobilele autonome sunt la ani distanta de a deveni o prezenta obisnuita in trafic, computerele nefiind inca suficient de inteligente pentru a controla toate situatiile posibile.

Sursa foto: Willyam Bradberry / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri