Austria propune suspendarea Greciei din Schengen pana la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledand, alaturi de Germania, Belgia, Suedia si Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare in spatiul de libera circulatie, pentru oprirea imigratiei, scrie Mediafax.

"Cand o tara membra Schengen nu reuseste in mod repetat sa isi indeplineasca obligatiile si nu accepta asistenta din exterior, nu exista alte solutii", a declarat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, citata de publicatia Welt am Sonntag.

"Daca Guvernul de la Atena nu va face eforturi suplimentare pentru securizarea frontierelor externe, atunci va trebui sa discutam deschis despre excluderea temporara a Greciei din Spatiul Schengen. Faptul ca frontiera Greciei cu Turcia nu poate fi controlata este un mit", a subliniat oficialul austriac.

In acelasi timp, Germania, Austria, Belgia, Suedia si Danmarva vor propune introducerea de controale pe segmente ale frontierelor din interiorul Spatiului Schengen pe o durata de pana la doi ani, scrie Welt am Sonntag. Initiativa va fi discutata, luni, de ministrii de Interne ai unor state UE, reuniti la Amsterdam intr-o sedinta informala.

Surse citate de FT au declarat ca liderii UE pregatesc masuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia, prin oferirea de asistenta Macedoniei pentru blocarea imigrantilor, in cadrul unui plan ce starneste preocuparile Guvernului Alexis Tsipras, care se teme ca extracomunitarii vor ramane pe teritoriul elen.

In cazul unor amenintari grave si persistente asupra frontierelor externe ale Spatiului Schengen, Comisia Europeana poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani. Surse UE citate de presa italiana afirmau joi seara ca, pe fondul crizei imigratiei, Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioada de pana la doi ani. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro. "Avem la dispozitie doua luni pentru a aduce sub control situatia imigratiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica functionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criza precum prabusirea Schengen", declara Donald Tusk.

Preocupari similare a exprimat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "In acest moment, exista risc asupra Schengen, maine vor aparea intrebari referitoare la necesitatea de a avea o moneda comuna: Uniunea Europeana este amenintata la baza, iar noi abia daca ne dam seama de acest lucru", a spus Juncker, avertizand ca cetatenii UE vor gasi mai greu locuri de munca, iar economia comunitara va avea de suferit in cazul in care Spatiul Schengen s-ar destrama din cauza crizei imigratiei. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro. La randul sau, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a atras atentia ca o eventuala suspendare a Spatiului Schengen va pune in pericol proiectul Uniunii Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri