Hillary Clinton se confrunta cu o relansare a dosarului mesageriei private in cel mai prost moment, cu doar doua zile inaintea alegerilor primare din Iowa, dupa ce Departamentul de Stat a anuntat ca a descoperit intre ele mesaje "top secret" pe care aceasta le-a trimis pe cand era secretar de Stat.

Departamentul de Stat a publicat vineri seara, dupa ora Americii, o noua runda de 1.000 de pagini dintre aceste e-mailuri trimise si primite pe serverul ei privat de catre candidata democrata pe cand era sefa diplomatiei, dar a anuntat ca se "opune publicarii a sapte serii de e-mailuri provenind din 22 de documente, in total 37 de pagini", potrivit lui John Kirby, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, relateaza AFP in pagina electronica, potrivit Mediafax.

Acest caz se afla la originea unei adevarate furtuni politice in Statele Unite, unde subiectul este unul dintre punctele de atac preferate ale adversarilor republicani ai lui Clinton. Republicanii nu accepta faptul ca ea a utilizat o mesagerie privata in scopuri personale, o practica interzisa de catre reglementarile administratiei si care ar fi putut sa compromita secrete de stat.

"Aceste documente nu erau marcate ca fiind clasificate la vremea la care au fost trimise", a precizat Kirby. "Insa putem sa confirmam ca mai tarziu, in timpul zilei, in cadrul difuzarii noastre lunare de e-mailuri ale fostei secretare de Stat Clinton, Departamentul de Stat nu va difuza sapte serii de e-mailuri", a anuntat el vineri. "Aceste cateva e-mailuri au fost recalificate la cererea comunitatii de informatii", a precizat secretarul de Stat John Kerry, in timpul unei vizite in Canada. "Insa nu pot oferi alte precizari despre orice altceva", a subliniat el.

Aceasta dezvaluire risca sa afecteze campania fostei Prime Doamne, care candideaza la fotoliul de la Casa Alba si care strabate in prezent Iowa (centru), unde luni au loc primele consultari in cadrul alegerilor primare in vederea investirii candidatilor de catre partide. Echipa sa de campanie, furioasa, a reactionat imediat si si-a exprimat opozitia fata de aceasta decizie. "Este o reclasificare complet nebuna. Ne opunem ferm blocarii difuzarii acestor e-mailuri. De cand a predat aceste mesaje Departamentului de Stat, in urma cu peste un an, Hillary Clinton a cerut mereu ca ele sa fie puse la dispozitia publicului", a anuntat aceasta.

In plus, alte 18 e-mailuri - provenind din opt serii de mesaje pe care Hillary Clinton le-a schimbat cu Barack Obama - urmau sa fie de asemnea pastrate secrete si sa nu fie publicate. In acest caz nu este vorba despre informatii confidentiale, ci despre apararea vietii private a presedintelui atat timp cat se afla in post, a precizat John Kirby. Aceste mesaje vor fi facute publice anul viitor, dupa plecarea lui Obama de la Casa Alba. Clinton este prinsa din martie intr-o controversa cu privire la zeci de mii de e-mailuri trimise si primite pe cand se afla la conducerea diplomatiei americane, in perioada 2009-2013.

Departamentul de Stat a publicat cu regularitate, intr-un exercitiu de transparenta, cateva mii dintre cele aproximativ 30.000 de e-mailuri pe care aceasta i le-a predat. Mai multe dintre ele contin informatii clasificate, unele inclusiv "top secret", ceea ce ridica problema securitatii acestor e-mailuri. Sistemul de e-mail a fost descoperit de catre anchetatori parlamentari care cereau comunicatiile lui Hillary Clinton pe tema atacului comis la Benghazi, in Libia, in septembrie 2012. Fosta Prima Doamna a spus mereu ca nicio informatie sensibila nu s-a aflat vreodata in pericol din cauza faptului ca a utilizat aceasta mesagerie privata.

"Odata cu aceste noi detalii potrivit carora informatii «top secret» au fost gasite pe serverul ei secret, Hillary Clinton a indepartat orice indoiala: nu-i putem incredinta presedintia", a declarat liderul Partidului Republican Reince Priebus, citat intr-un comunicat. "Incercarile lui Hillary Clinton de a ocoli legile transparente ale Guvernului nostru, bazandu-se in mod exclusiv pe un server nesecurizat instalat in subsolul ei, ne-au pus securitatea nationala si eforturile diplomatice in pericol. Daca acest lucru nu este descalificant pentru presedintie, atunci nu stiu ce-ar fi", a apreciat Priebus.

Senatorul Marco Rubio, unul dintre candidatii la investitura republicana in vederea alegerilor prezidentiale, a apreciat ca Hillary Clinton ar trebui data in judecata. "Daca cineva din echipa mea ar fi facut ceea ce a facut ea, stiti ce s-ar intampla? Ar fi concediat si dat in judecata", a spus Rubio. "Numai pentru asta si ea este descalificata" sa se duca la Casa Alba, a apreciat el. Principalul rival al lui Clinton la obtinerea investiturii democrate, Bernie Sanders, a reactionat cu moderatie, indemnand ca dosarul e-mailurilor "sa nu fie politizat". Hillary Clinton nu avea nevoie de aceste noi dezvoltari, chiar inaintea "caucusurilor" din Iowa, unde este devansata, in sondaje, de catre Bernie Sanders.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri