Un avion de vanatoare rus de tip Su-34 a incalcat vineri spatiul aerian turc, in pofida unor avertismente radar, a anuntat sambata Ministerul turc de Externe, in contextul unor tensiuni intre cele doua tari implicate in razboiul din Siria, relateaza Reuters in pagina electronica.

Ambasadorul rus a fost convocat in legatura cu acest incident vineri seara tarziu, precizeaza ministerul intr-un comunicat, adaugand ca aceasta incalcare arata in mod clar ca Rusia vrea ca problemele dintre cele doua tari sa degenereze, scrie Mediafax.

"Indemnam in mod clar Federatia rusa sa nu incalce spatiul aerian turc, care este totodata spatiu aerian NATO", subliniaza ministerul. "Subliniem inca o data ca (eventuale) consecinte nedorite ale unui asemenea comportament iresponsabil vor apartine in totalitate Federatiei ruse", avertizeaza diplomatia turca.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a indemnat sambata Rusia sa "ia toate masurile necesare" pentru a se asigura ca nu incalca spatiul aerian al Aliantei Nord-Atlantice.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca vrea sa il intalneasca pe omologul sau rus Vladimir Putin, in urma acestui nou incident. Cei doi lideri nu s-au mai intalnit de la incidentul din noiembrie.

"I-am spus Ministerului nostru de Externe sa transmita ca doresc sa ma intalnesc personal cu domnul Putin. Nu am primit inca un raspuns", a declarat Erdogan pentru presa, pe aeroport, inainte sa plece intr-o vizita in America Latina. Turcia a doborat un avion rus de razboi in noiembrie, intr-un incident care a afectat puternic relatiile dintre cele doua tari. Rusia a impus sanctiuni economice Turciei, care i-au afectat turismul si exporturile.

Intr-un incident similar, in noiembrie, Turcia a doborat un avion rus de razboi care plecase intr-o misiune in spatiul aerian sirian, despre care a afirmat ca i-a incalcat spatiul aerian, provocand o ruptura diplomatica in cadrul careia Moscova a impus Ankarei sanctiuni economice.

Sursa foto: Anton Gvozdikov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri