Afirmatii ale fostului ministru al lui Nicolas Sarkozy Eric Woerth, potrivit carora cazul Merah "nu este un atentat", ci doar "crima unui furios", au fost ferm condamnate sambata de catre tatal uneia dintre victime, organizatii si lideri politici, relateaza AFP online.

"Sunt niste afirmatii socante fata de victimele" lui Mohamed Merah, a declarat pentru AFP vicepresedintele Frontului National (FN, extrema dreapta) Florian Philippot. Pe platoul i-TÉLÉ, in timpul unei dezbateri cu Philippot, Eric Woerth a declarat joi seara ca "nu au existat atentate teroriste in timpul lui Sarkozy. Nivelul securitatii in timpul lui Sarkozy nu a fost niciodata atat de ridicat", potrivit Mediafax.

In martie 2012, Mohamed Merah a comis mai multe atacuri la Toulouse si Montauban, in numele islamului radical, omorand sapte persoane - trei militari, un profesor si trei copii de la o scoala evreiasca - dupa care a fost ucis in timp ce era baricadat la domiciliu, de unde a deschis focul asupra fortelor de ordine. Tatal unuia dintre militarii asasinati, Albert Chennouf, a denuntat, de asemenea, afirmatiile lui Eric Woerth. "Strategia voastra de a nega atentatul din 2012 de la Toulouse, cu scopul de a va spala bilantul, este absurda", a reactionat el intr-un mesaj postat pe Twitter.

In contextul in care eurodeputatul FN a evocat atacurile comise de catre Mohamed Merah, Woerth i-a replicat "acesta nu este un atentat, este crima unui furios. Nu este Daech (acronimul arab al Statului Islamic), nu este o retea internationala". El a mai spus despre Merah ca "a fost oprit". Chennouf si familia sa si-au exprimat deja "indignarea", in decembrie, prin intermediul avocatilor, dupa ce Nicolas Sarkozy a declarat ca nu a existat "niciun atentat in Franta" in perioada 2002-2011, in care s-a aflat el la putere. "Intr-un bilant pe care-l prezinta, Nicolas Sarkozy omite intentionat sa mentioneze ca mandatul sau de cinci ani ca presedinte s-a terminat cu macelurile atroce" ale lui Merah, au subliniat ei.

Carole Delga, presedinta Partidului Socialist (PS) in regiunea Midi/Languedoc, a cerut la randul ei ca Eric Woerth sa prezinte "scuze publice". "Aceasta vointa a lui Nicolas Sarkozy si a prietenilor sai de a masca teribilul adevar constituie o adevarata insulta la adresa memoriei celor sapte victime, inclusiv trei copii, a familiilor lor si dincolo de toate acestea la adresa celor doua orase ale noastre, marcate pentru totdeauna de acest act terorist", a subliniat ea, citata intr-un comunicat.

Consiliul Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti din Franta (CRIF) a condamnat la randul sau aceste afirmatii, subliniind ca "ancheta judiciara a demonstrat ca a fost vorba despre atentate teroriste". "Asasinatele comise au fost planificate si pregatite cu grija de catre o organizatie terorista. Tintele nu au fost alese la intamplare. O sustinere logistica i-a furnzat mijloacele necesare", afirma Consiliul, care considera ca "domnul Woerth se angajeaza pe o cale periculoasa", care "risca sa fie folosita in scopuri propagandistice de cei care sustin jihadismul".

Sursa foto: blvdone/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri