Mii de oameni au iesit in strada, joi, in Atena, pentru a protesta fata de masurile de austeritate care vizeaza reformarea sistemului de pensii, iar mai multe regiuni din tara au fost blocate din cauza grevei generale, relateaza agentia de presa Reuters.

Revizuirea sistemului de pensionare - actiune care urmeaza a fi intreprinsa de guvernul de stanga condus de Alexis Tsipras - este una dintre conditiile stabilite de creditori internationali, scrie Mediafax.

Manifestantii au solicitat premierului Tsipras sa renunte la planul de revizui sistemul de asigurari sociale, decizie care ar putea duce locuitorilor un nivel foarte scazut de trai, fiind amenintati cu saracia.

"Ar trebui sa fie spanzurati acolo, in piata Sintagma", a declarat Nikos Ghinis, pensionar, in timp ce marsaluia cu alte mii de oameni in centrul Atenei. "Primesc 740 de euro pe luna pentru 40 de ani de munca.. Sunt aici pentru copiii si nepotii mei", a declarat el pentru Reuters.

Zeci de zboruri interne au fost anulate, feriboturile au ramas in porturi si sistemul de transport public a fost paralizat, in mare parte, din cauza grevei generale organizate de principalele sindicate din Grecia, GSEE (sectorul privat) si ADEDY (sectorul publicat). Mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta, de la lucratori din domeniul maritim la muzicieni si doctori, in centrul Atenei.

"Daca nu reactionam, ne vor distruge", a explicat un protestatar. Protestatarii intentioneaza sa ajunga la Parlament pentru a-si scanda solicitarile.

Este cea de-a doua mobilizare la nivel national de cand Tsipras a preluat puterea in ianurie 2015, promitand sa puna capat unui an de austeritate, pentru a aduce tara intr-o situatie financiara si mai dificila, riscand expulzarea din zona euro, evitata prin al treilea pachet de ajutor din partea Fondului Monetar International si UE in valoare de 86 de miliarde de euro, acord incheiat anul trecut.
Greva de 24 de ore coincide cu o reevaluare majora a performantelor Greciei in termenii stabiliti de acordul UE-FMI. Reprezentantii Uniunii

Europene si ai Fondului Monetar International au ajuns in Grecia in cursul acestei saptamani pentru a discuta despre revizuirea sistemului de pensii, reformarea taxelor si problema creditelor cu care se confrunta bancile grecesti.

Guvernul trebuie sa reduca cheltuielile cu pensiile cu 1% din PIB-ul tarii, adica 1,8 miliarde de euro in acest an. Pentru a acorda protectie pensionarilor fata de aceste masuri, ale caror pensii au fost deja scazute de 11 ori din 2010, guvernul grec planuieste sa majoreze contributiile la asigurarile sociale platite de angajati si angajatori.

Dar sindicatele contesta planul guvernului, avertizand ca ar creste rata de somaj deja mare si va forta angajatii si angajatorii sa faca evaziuni fiscale in declararea veniturilor pentru a evita platirea de taxe majorate la asigurarile sociale.

"Nu putem trai, nu putem supravietui cu ce ne cere guvernul", a declarat Socratis Aleiftiras, unul dintre miile de agricultori care au blocat drumurile in Grecia in ultimele doua saptamani. In baza reformei privind sistemul de pensii, contributiile la asigurarile sociale ar urma sa se tripleze in urmatorii ani.

Sursa foto: mavkate/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri