Iran vrea sa recupereze in euro o suma de mai multe zeci de miliarde de dolari datorata de India si alti clienti carora le-a livrat in trecut petrol, iar vanzarile din prezent le factureaza tot in moneda europeana, pentru a-si reduce dependenta fata de dolarul SUA, potrivit Reuters.

Iran va percepe plata in euro in cadrul contractelor petroliere recent semnate cu grupuri straine, printre care Total (Franta), Cepsa (Spania) si Litasco (Rusia), a declarat o sursa din cadrul companiei petroliere de stat din Iran (NIOC) pentru Reuters, conform Mediafax.

"In facturile pe care le emitem mentionam o clauza care prevede ca plata pentru petrolul cumparat se face in euro, luand in calcul cursul de schimb al euro in raport cu dolarul in jurul momentului livrarii", a spus sursa.

De asemenea, Iran si-a informat partenerii comerciali care ii datoreaza miliarde de dolari ca vrea ca plata sa se faca in euro, in locul dolarilor, a afirmat aceeasi persoana.

"Iran a trecut la euro si a renuntat la comertul in dolari din motive politice", a declarat sursa citata.

Sanctiunile impuse Iranului au fost ridicate in ianurie, iar statul producator de petrol poate astfel recupera o parte din fondurile blocate in exteriorul tarii. Statele Unite estimeaza ca sanctiunile au blocat in afara Iranului active de aproximativ 100 de miliarde de dolari, iar ridicarea restrictiilor ar debloca circa jumatate din suma.

Nu este clar ce parte a acestor active sunt sume care trebuie achitate pentru livrarile de petrol si pe care Iran ar vrea sa le recupereze in euro, noteaza Reuters, insa doar India are catre Iran datorii pentru petrol livrat si neachitat de circa 6 miliarde de dolari.

Inlocuirea dolarului cu euro are sens si deoarece Europa este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Iranului, considera Robin Mills, director general al Dubai-based Qamar Energy.

Teheranul a sustinut de mai multi ani inlocuirea dolarului cu euro ca moneda pentru comertul international cu petrol. In 2007, Teheranul nu a reusit sa convinga ceilalti membri ai OPEC sa renunte la dolar.

Sursa foto: Maryna Pleshkun / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri