Marocul pus in functiune prima parte a unui proiect de generare a electricitatii folosind caldura Soarelui. Cand va fi finalizat, acest proiect va asigura necesarul de energie electrica pentru aproape un milion de locuinte.

Cand va fi finalizat, parcul fotovoltaic va avea o suprafata de peste 24 kilometri patrati, mai mare decat a capitalei marocului, Rabat, scrie publicatia Business Insider.

Prin aceasta investitie, aplasata in centrul tarii, marocanii tintesc nu doar acoperirea cererii interne, cat si exportul electricitatii in Europa. De altfel, ambitia statului african, care este dependent in proprotie de 94% de importurile de energie, este ca 42% din necesarul de electricitate sa fie acoperit, pana in 2030, de centrale eoliene, solare si hidro.

Prima sectiune a unitatii, cu o capacitate de 160 MW, a fost inaugurata la sfarsitul saptamanii trecute. Intregul parc va fi complet functional in 2018 si va avea o capacitate de 560 MW, urmand sa produca energie 20 de ore pe zi datorita tehnologiei utilizata la constructia lui. La finalizare, parcul solar ar urma sa produca energie suficienta pentru aproape un milion de locuinte.

Energia electrica este produsa caldura Soarelui care este captata printr-un sistem de oglinzi care concentreaza razele pentru incalzirea uleiului sintetic in tevi. Acest proces produce aburi, care apoi pun in miscare o serie de turbine, generand astfel energia electrica. Uleiul incins topeste sarea care apoi este depozitata in rezervoare, astfel ca parcul poate genera energie inclusiv la trei ore dupa apusul Soarelui.

Pana acum, parcul solar a primit finantari de 3,9 miliarde de dolari, din care aproape 1 miliard de dolari de la o banca germana de investitii si 400 milioane de dolari la Banca Mondiala.

Sursa foto: GIRODJL / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri