Dupa un razboi care dureaza de aproximativ 5 ani, numarul victimelor si a persoanelor ce si-au parasit locuinta a crescut alarmant. Vestea proasta este ca pierderilor vor continua sa creasca, avand in vedere ca acest conflict nu da semne sa inceteze.

Circa 470.000 de sirieni au murit in razboiul din tara care dureaza de aproape cinci ani, iar 45% dintre locuitori si-au parasit locuintele, se arata intr-un raport al Centrului Sirian pentru Studii Politice, prezentat de publicatia The Guardian, conform Mediafax.

In total, 11,5% dintre locuitorii sirieni au murit sau au fost raniti in timpul conflictului armat din tara care a izbucnit in martie 2011. ONU anunta in urma cu 18 luni ca peste 250.000 de persoane murisera pana la acea vreme in Siria, dupa care a incetat sa mai colecteze date despre situatia deceselor din tara.

Potrivit Centrului Sirian pentru Studii Politice, circa 1,9 milioane de persoane au fost ranite in luptele din tara. Speranta de viata a scazut de la media de 70 de ani in 2010 la 55,4 in 2015.

Pierderile economice se ridica la valoarea de 225 de miliarde de euro

Raportul a fost intocmit in contextul in care tot mai multe state au atras atentia supra situatiei din orasul Alep, cel mai mare oras din Siria, aflat sub asediul fortelor regimului Bashar al-Assad, operatiune suplimentata de raidurile aeriene efectuate de Rusia si sprijinul militar din partea Iranului.

Opozitia siriana solicita oprirea bombardamentelor pentru a salva vietile a zeci de mii de civili. Crucea Rosie a anuntat miercuri ca peste 50.000 de locuitori au parasit orasul Alep, indreptandu-se spre nordul tarii, pentru a solicita transporturi de alimente si apa.

Secretarul american de stat, John Kerry, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vor purta discutii joi la Munchen in privinta negocierilor de pace dintre guvernul sirian si opozitie, mediate de ONU, dupa esecul unei initiative anterioare. Potrivit Washington Post, Moscova ar fi propus intr-o scrisoare trimisa conducerii de la Washington ca bombardamentele din Siria sa fie oprite pe 1 martie pentru a relua negocierile de pace.

Dintre cei 470.000 de oameni care au pierit in cei aproape cinci ani de razboi din tara, circa 400.000 dintre acestia au murit din cauza violentelor, in timp ce 70.000 din cauza conditiilor neadecvate de trai, neavand acces la alimente, apa potabila, servicii medicale, mai ales in zonele aflate sub asediu.

"Folosim metode foarte riguroase de cercetare si suntem siguri de aceste cifre pe care le-am furnizat", a precizat Rabie Nasser, autorul raportului, pentru The Guardian.

"Decesele indirecte vor fi si mai multe in viitor, cu toate ca ONG-urile si Natiunile Unite le ignora", a completat acesta.

"Suntem de parere ca documentarii si estimarilor facute de ONU in privinta victimelor razboiului le-au lipsit informatii din cauza lipsei de acces la acestea in timpul crizei", a explicat Nasser.

In termeni statistici, rata de mortalitate a populatiei siriene a crescut de la 4,4 decese raportate la 1.000 de locuitori la 10,9 in 2015.

Inaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a incetat sa mai colecteze date despre decesele din Siria de la jumatatea anului 2014, din cauza lipsei de acces la baza de informatii din zona si a lipsei de credibilitate a surselor.

In total, 45% dintre locuitorii sirieni si-au parasit locuintele, 6,36 de milioane la nivel intern, iar peste patru milioane au emigrat din tara.
Nivelul de saracie a crescut pana la 85% in 2015.

Sursa foto: Simon_g / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri