Mii de refugiati irakieni care au ajuns in Finlanda anul trecut au decis sa-si anuleze solicitarile de azil si sa se intoarca acasa in mod voluntar, din motive familiale sau dezamagiti de viata in tara nordica, relateaza agentia de presa Reuters.

Desi in Germania si in Suedia s-au inregistrat cele mai multe solicitari de azil in cursul anului trecut (1,1 milioane in Germania si 160.000 in Suedia) din Europa, si Finlanda se confrunta cu un val de imigranti in conditiile in care numarul acestora a crescut de aproape zece ori, de la 3.600 cat se inregistrasera in 2014 la 32.500 in 2015. Aproximativ doua treimi dintre solicitantii de azil de anul trecut din Finlanda sunt barbati tineri din Irak, insa o parte dintre acestia au inceput sa renunte la solicitari, pentru a se intoarce in tara, astfel ca autoritatile finlandeze vor incepe sa-i imbarce in curse aeriene spre Bagdad de saptamana viitoare, potrivit Mediafax.

Potrivit oficialilor finlandezi, circa 4.100 de imigranti si-a anulat cererile de azil, numarul acestora urmand sa creasca pana la 5.000 in lunile urmatoare. "Baietelul meu este bolnav, trebuie sa ma intorc acasa", a declarat Alsaedi Hussein, in timp ce cumpara un bilet de avion catre Bagdad dintr-o agentie turistica din Helsinki. Patronul agentiei, Muhiadin Hassan, a precizat ca vinde zilnic intre 15 si 20 de bilete de avion spre Bagdad. "A fost o solicitare mare in ultimele cateva luni", a declarat Hassan. Majoritatea celor care initial intentionau sa se stabileasca in Finlanda au marturisit serviciilor de imigratie ca doresc sa se intoarca la familiile lor, dar unii s-au declarat dezamagiti de viata in tara nordica.

"Unii spun ca durata procesului de obtinere a statutului de azilant si conditiile din Finlanda, sau ce li s-a spus de catre oamenii carora le-au platit sume de bani pentru a ajunge aici nu s-au ridicat la nivel asteptarilor lor", a indicat Tobias van Treeck, un responsabil al Organizatiei Internationala pentru Migratie (OMI). "Unii declara ca nu le place mancarea de aici, ca e prea frig sau ca nu se simt bineveniti in Finlanda. Sunt multe motive", explica Hassan, patronul unei agentii turistice din Helsinki. Aproximativ 80% dintre imigrantii care se intorc acasa sunt irakieni. Doar 22 dintre cei 877 de sirieni si 35 dintre cei 5.214 afgani care au depus cereri de azil in Finlanda anul trecut au solicitat sa se intoarca in tarile lor.

Finlanda a inasprit regulile pentru imigranti in ultimele luni impreuna cu celelalte state nordice, pregatindu-se sa respinga cererile a circa 20.000 de solicitanti inregistrati in 2015. Dar numarul celor parasesc tara in mod voluntar ar putea reduce aceasta estimare. Cei mai multi irakieni care au decis sa se intoarca in tara lor si-au cumparat din fondurile proprii biletele de avion sau au solicitat ajutor financiar la ambasada irakiana din Helsinki, a precizat Paivi Nerg, un oficial al Ministerului de Interne din Finlanda. Anul trecut, guvernul finlandez si OIM au acordat ajutor financiar pentru 631 de cazuri de intoarcere, iar anul acesta estimarile se situeaza in jurul aceluiasi numar. Curse pe ruta Helsinki-Bagdad, cu un numar maxim de 100 de pasageri, vor fi efectuate saptamanal, pana la ultima solicitare de intoarcere, au precizat oficialii finlandezi.

Sursa foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri