Premierul rus, Dmitri Medvedev, a acuzat Occidentul ca declanseaza un nou Razboi Rece, prin politicile NATO fata de Rusia, si ca sanctiunile suplimentare care vor fi impuse statutului rus dupa anexarea peninsulei Crimeea vor agrava si mai mult tensiunile ruso-occidentale, transmite agentia Reuters.

Medvedev a declarat sambata, in cadrul conferintei anuale de la Munchen pe tema securitatii, ca presedintele rus, Vladimir Putin a avertizat la evenimentul din 2007 ca intentia Occidentului de a construi un sistem antiracheta ar putea declansa un nou Razboi Rece. "Acum situatia este mai grava; progresele din 2007 sunt mult mai grave decat cele anticipate", a subliniat premierul rus. Insa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a invinovatit Rusia pentru tensiunile ruso-occidentale, potrivit Mediafax.

"Discursul, pozitia si exercitiile capacitatilor nucleare ale Rusiei au scopul de a-i intimida pe vecinii acesteia, subminand increderea si stabilitatea in Europa", a acuzat Stoltenberg. Comentariile lui Medvedev au venit dupa ce Stoltenberg a declarat ca drept reactie fata "de insistentele Rusiei, care destabilizeaza securitatea in Europa", Alianta Nord-Atlantica "nu doreste declansarea unui nou Razboi Rece, dar in acelasi timp reactia noastra trebuie sa fie una ferma". Stoltenberg a subliniat necesitatea purtarii unui dialog cu Rusia, dar a aparat deciziile NATO de a intari securitatea in tarile baltice si cele est-europene, unde urmeaza sa fie mobilizate mai multe trupe pe fondul influentei Rusiei din zona. El a mai precizat ca una dintre restrictiile impuse de NATO se refera la utilizarea de arme nucleare.

"Nimeni nu ar trebui sa se gandeasca la folosirea armelor nucleare intr-un conflict - ar schimba natura oricarui alt conflict in mod fundamental", a avertizat secretarul general al NATO. Medvedev l-a luat in deradere pe Stoltenberg, sugerand ca Rusia ar putea utiliza arme nucleare in conflicte, declarand ca "uneori, ma intreb daca traim in 2016 sau in 1962". Premierul rus a solicitat ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei dupa anexarea fostei provincii ucrainene Crimeea, explicand ca "este o masura inutila, care nu duce la niciun rezultat" si ca dauneaza chiar Occidentului, excluzand Rusia din pozitia de investitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri